Schrijfactie van Amnesty voor bedreigde activisten in Angola

AALTEN / OOST GELRE - Amnesty Oost-Gelre/Aalten zet zich middels schrijfacties in voor bedreigde activisten in Angola.

Pascoal Baptistiny leidt de organisatie MBAKITA die opkomt voor de rechten van de inheemse San-bevolking in het zuiden van Angola. Op 17 april braken mannen met wapens in de nacht zijn huis binnen. Ze boeiden de bewakers en namen computers, geheugenkaarten en telefoons mee. Baptistiny en andere MBAKITA-activisten worden al sinds 2018 aangevallen en met de dood bedreigd. Er zijn ook activisten verdwenen en mogelijk vermoord vanwege hun werk voor MBAKITA.

De recente dreigementen houden mogelijk verband met een publicatie van Amnesty International op 15 april. Daarin staat dat de politie tijdens een preventiecampagne om het coronavirus terug te dringen negen MBAKITA-leden mishandelde en onterecht vasthield. In april stopten zeventien werknemers met hun werk uit angst voor hun veiligheid.

Door een handtekening te plaatsen onder de petitie, kan iedereen een steentje bijdragen aan een betere wereld. De petitie die ligt in de bibliotheek in Aalten, en men kan ook schrijfabonnee worden. Voor informatie daarover kan iedereen zich wenden tot Amnesty Aalten/ Oost Gelre via amnestyaaltenoostgelre@gmail.com.