De tennisbaan op de voersilo bij de familie Eeltink. Foto: Kristel te Bokkel
De tennisbaan op de voersilo bij de familie Eeltink. Foto: Kristel te Bokkel

Dynamictennis in de buitenlucht

LINTELO – Door de coronacrisis kan er niet binnen gesport worden. Er ontstaan hierdoor steeds meer initiatieven om alsnog in beweging te kunnen blijven. Zo ook aan de Akkermateweg. Daar kan men sinds kort een potje dynamictennis spelen.

Door Kristel te Bokkel

Leden van dynamictennis bij SSS Irene in Lintelo staken de koppen bijeen om alsnog hun favoriete sport te kunnen blijven uitoefenen. Gert Eeltink, initiatiefnemer, vertelt: “Bewegen is heel belangrijk, zeker voor de wat ouderen onder ons. We misten het dynamictennis en met een aantal leden bedachten we deze buitenbaan. Een van ons had nog wel netten en een windscherm van zijn oude tennisbaan en hier op de boerderij heb ik de ruimte.”
Er wordt gespeeld op de plek waar in het najaar het voer voor de koeien opgeslagen ligt. In eerste instantie werd er één baan gerealiseerd aan de Akkermateweg, maar de interesse bleek groter dan verwacht. “Daarnaast kwam er op de voersilo steeds meer ruimte vrij, waardoor we nu een tweede baan hebben kunnen maken,” aldus Eeltink. Er wordt gespeeld op beton, wat af zou kunnen schrikken. “Er wordt verwacht dat beton glad is, maar omdat we het al een aantal jaar in gebruik hebben als opslag valt dat reuze mee. Het is glad genoeg om de bal goed te kunnen laten stuiteren.”

Dynamictennis is een spel dat gemakkelijk te leren is. Er wordt gespeeld op een badmintonveld, met het net op tennishoogte. Daarbij gelden de regels van tafeltennis. Het racket en ook de bal wegen maar weinig. “De bal weegt 13 gram, dus op een buitenbaan wordt het spel beïnvloed door de wind. Daarom gebruiken we vanaf windkracht drie ballen van 26 gram.” Zowel overdag als ’s avonds kan gebruik gemaakt worden van de baan en uiteraard wordt er rekening gehouden met de maatregelen rondom het coronavirus. Wim Lubbers, dynamictennisser, vertelt: “Normaal kun je dynamictennis ook dubbel spelen, maar omdat we de 1,5 meter afstand in acht nemen, is dat nu niet mogelijk. Alleen het enkelspel kan gespeeld worden.”

Er wordt al veel gebruik gemaakt van de banen. Inmiddels zijn er al veertig mensen geweest om te tennissen. Eeltink vertelt: “Daarvan is ongeveer een derde geen lid. We vinden het veel belangrijker dat mensen kunnen blijven bewegen, daarom mag iedereen die wil gebruik maken van de baan. Zo kunnen we met elkaar gezond en sportief blijven.” Daarbij is aanmelden wel belangrijk.
Tot september kan er gebruikt gemaakt worden van de buitenbaan. “Daarna heb ik de ruimte weer nodig voor het opslaan van mais, maar hopelijk kunnen we tegen die tijd weer binnen terecht,” vertelt Eeltink. Lubbers vult hem aan: “Al denk ik dat dat buitensporten wel gemist gaat worden. Het is heerlijk om in de buitenlucht te spelen. Ik kom hier drie keer in de week met heel veel plezier. Ik vind het een prachtig initiatief.”

Voor de heren is er wel een nadeel aan de buitenbaan: “Bij regen kunnen we niet spelen. Dus wellicht kunnen we nog eens een parachutetent vinden die we kunnen plaatsen.”
Aanmelden om dynamictennis te komen spelen is zeer gewenst en kan via e-mail: gerteeltink@gmail.com.