Kunstenares Marijke Corporaal in haar atelier. Foto: Karin Stronks
Kunstenares Marijke Corporaal in haar atelier. Foto: Karin Stronks

‘Sommige objecten doe ik nooit van de hand’

Uit de kunst met: Marijke Corporaal

Door Karin Stronks

AALTEN – In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Marijke Corporaal haar verhaal.

Het atelier van de kunstenares is een ruime schuur, een zeer inspirerende plek. Overal staan objecten, veel kunstwerken van Marijke, enkele van cursisten die regelmatig komen werken. Een keramiekoven staat naast een werkbank met diverse machines, schappen met talloze potjes en flesjes, een wand met een indrukwekkende collectie gereedschappen, netjes gerangschikt, fraaie fotocollages, posters. Aan een grote tafel drinken we koffie en vertelt Marijke Corporaal over haar hobby. “Als kind zat het er al in, ik was heel veel bezig met tekenen, boetseren. Nee, de kunstacademie zat er niet in, ik moest een vak leren…”, glimlacht ze.
Ze ging naar de kleuterkweek, leerde textiele werkvormen en haalde een graad om les te geven. “Later leerde ik kunstgeschiedenis en specialiseerde ik me in handvaardigheid, dat was toch al mijn hobby! Ik gaf les aan de onderbouw tot en met de derde klas van het voortgezet onderwijs”, vertelt ze. In 2001 vestigde Marijke zich met haar gezin in Aalten, het atelier was vijf jaar later klaar. Ze geeft aan: “Hier heb ik alle ruimte om te werken, ik maak beelden van steen en brons, ook lawaai maken, boren, hakken en slijpen, is geen probleem. Als het mooi weer is ga ik lekker buiten aan de slag.”
Marijke maakt realistisch werk en abstracte objecten. Ze zegt: “Wat ik belangrijk vind is dat er beweging in mijn werk zit. In figuratieve beelden zoals mensen, vogels en bladvormen, maar ook in mijn abstracte werk. Je moet denken: ‘ze doen wat’. Inspiratie doe ik op in natuurlijke, organische vormen. Als je ruimtelijk werkt moet het aan alle kanten goed zijn, ik werk altijd met doorlopende lijnen.” Ze laat verschillende objecten zien en vervolgt: “Als ik begin met iets nieuws is het eerst een poosje zoeken, daarna een kwestie van voelen. Voelen of er een holte moet komen of juist een bolling. Je raakt in een flow en vergeet alles om je heen, je bent alleen nog met je kunstwerk bezig. Het is meditatief, dat merk ik ook aan mijn cursisten. Je leert geduld te hebben.”
Regelmatig exposeert Marijke haar werk, onder andere in Holtdrost, met Septemberkunst en bij De Steegh in Rhenen zijn haar objecten te zien geweest. “Ik werk voor opdrachtgevers maar ook maak ik objecten voor mezelf. Sommige kunstwerken doe ik nooit van de hand”, aldus Marijke. Ze wijst een bronzen kunstwerk aan, een familietafereeltje. “Dit is een opdracht, oma en opa met kleinkinderen. Opdrachten zijn net zo leuk als het maken van eigen werk, het is telkens een uitdaging om iets moois te maken voor mensen, waar iemand blij mee is. Vaak is de opdracht concreet, maar ik mag soms ook mijn eigen gang gaan. Wel overleggen we over bijvoorbeeld de grootte van het werk, waar het moet passen, over de kleur van een steen.”
In het atelier van Marijke zijn mensen welkom voor het volgen van workshops en op bepaalde tijden houdt zij ‘open atelier’. Als het weer het toelaat wordt er buiten gewerkt. Marijke: “Ik vind het fijn om hier gasten te ontvangen, ben gepensioneerd en blijf zo ‘onder de mensen’. Het is erg inspirerend om samen aan het werk te zijn, ieder met zijn of haar eigen ding. Samen met cursisten proberen we alles er uit te halen wat mogelijk is. Heel goed kijken, daar begint het mee. Mensen werken hier zelfstandig onder begeleiding.”


www.bronsensteen.nl