Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje:
de Landbouwschool Aalten

AALTEN - Een inmiddels afgebroken schoolgebouw in Aalten. Nu staat hier een mooie woonwijk. We zien hier de voormalige Landbouwschool Aalten.

Geschiedenis
In 1955 werd door het gemeentebestuur van Aalten opdracht verleend een schetsplan te maken voor een nieuw te stichten schoolgebouw aan de Lijsterbeslaan te Aalten. Het programma bestond uit een school met vijf theorielokalen, een werktuigenlokaal, een hoofdenkamer, een lerarenkamer, toiletten en de nodige bijruimten. Deze opdracht is later door de CBTB, afdeling Aalten, overgenomen, daar gemeentebesturen geen lagere landbouwscholen meer bouwden.

Het schetsplan werd op 12 april 1957 goedgekeurd. Inmiddels veranderden op het ministerie van Landbouw de inzichten betreffende de bouwvoorschriften. Dit leidde ertoe dat op 19 december 1958 een geheel nieuw bouwprogramma ontvangen werd, dat voorzag in drie leslokalen voor theorie, een leslokaal voor natuurkunde, een leslokaal voor handvaardigheid met wasgelegenheid en douchecellen, berging voor gereedschappen en hout, een centrale garderobe, toiletruimten, lerarenkamer, directiekamer, leermiddelenberging, rijwielberging, kelder centrale verwarming, melklokaal en een gymnastieklokaal. Het bestuur van de school was het niet eens met dit programma, waardoor een langdurig overleg plaatsvond. Uiteindelijk werd dit programma toch aanvaard en kon het schetsplan worden ingediend. Op 1 oktober 1960 kwam er toestemming om tot aanbesteding over te gaan.

De bouw van de school vond plaats in 1961/1962. In de jaren '90 was de school niet meer in gebruik. Het College van B & W overwoog om het gebouw in gebruik te nemen als gemeentehuis. Deze plannen gingen niet door. De school werd gesloopt en maakte plaats voor een nieuwe woonwijk.

Herinneringen aan de Landbouwschool
Lidy Pennings: "Ik had altijd gym van DOK-Juliana in de sportzaal". Raymond Dibbets: "Vaak op het dak geweest, want ja met voetballen ging de bal wel eens op het dak".