Gerjo te Linde in zijn 'atelier' op zolder. Foto: Karin Stronks
Gerjo te Linde in zijn 'atelier' op zolder. Foto: Karin Stronks

‘Ik maak geen kunst om te verkopen’

Uit de kunst met: Gerjo te Linde

Door Karin Stronks

HAART - In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de nieuwe rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer vertelt Gerjo te Linde zijn verhaal.

Gerjo te Linde woont op boerderij Haartmans, daar beoefent hij zijn passie; wet plate collodion fotografie. Ambachtelijk fotograferen volgens een ruim 150 jaar oude techniek, rechtstreeks op glas of aluminium. “Vijf jaar geleden ben ik begonnen met deze manier van fotograferen. Ik maak foto’s voor opdrachtgevers, gecombineerd met eigen werk”, vertelt Gerjo. Een van zijn eerste opdrachten was een portretfoto van een jonge vrouw. Hij legt uit: “Ze was enige dochter in een gezin en ging op kamers. De ouders wilden graag een mooie foto voor in de huiskamer. Ik maakte de foto en omdat het mijn eerste opdracht was, was ik erg benieuwd naar de reactie. Dat de moeder zeer ontroerd was door de foto deed mij veel, daar doe ik het uiteindelijk voor!”

Inspiratie doet Gerjo op door actuele situaties maar ook tijdens wandelingen. “Het coronavirus zette me aan het denken, daar heb ik een compositie over gemaakt met vier rijksdaalders die ik zo opgestapeld heb dat de woorden ‘God zij met ons’ onder elkaar staan. Daarnaast een pluizebol van een paardenbloem waarvan enkele pluisjes ontbreken. Daar heb ik een foto van gemaakt”, aldus Gerjo. Hij vervolgt: “Kort geleden vond ik tijdens een wandeling een schedel van een reebok. Ik heb mijn spullen en mobiele doka opgehaald en ter plaatse een foto gemaakt.” Er zijn foto’s die hij nooit van de hand zal doen. “Ik maak geen kunst om te verkopen”, zegt hij. Gerjo is actief bij het Haarts Fotocollectief, daarnaast maakt hij deel uit van het Oost-Gelders Fotocollectief. (OFC). “Bij de Haartse club gaat de aandacht vooral uit naar de techniek bij het maken van foto’s, het OFC richt zich op de kunstzinnige uitvoering. Een mooie combinatie.”

In een hoekje van het ‘atelier’, een enorme zolder boven de boerderij, hangt een werkstuk bestaande uit een serie van negen foto’s, op elke foto een stuk prikkeldraad, afrastering, het lijkt of de draden in alle foto’s ‘doorlopen’. “Dit kunstwerk heeft in 2020 tijdens de 2 jaarlijkse ZOMEREXPO in het museum De Fundatie in Zwolle gehangen. Ik heb gehoor gegeven aan de oproep om een kunstwerk te maken over het thema ‘Europa’. Wat mij inspireerde is dat vluchtelingen die hun land verlaten voor oorlogsgeweld vaak niet welkom zijn in andere landen. Vandaar de afrastering, het prikkeldraad. Ik ben er meerder dagen mee bezig geweest, de voorbereidingen, chemicaliën mengen, ondergrond uitvlakken, compositie bepalen, fotograferen, spoelen, aflakken en de foto’s inlijsten. Het kunstwerk is getiteld ‘No (OF)Fence’. De naam heeft een dubbele betekenis, ‘niet met opzet’ en een ‘fence’ is een hek of barrière in het Engels.”

Uit 3200 inzendingen werden 1200 werken voorgeselecteerd, ook het kunstwerk van Gerjo hoorde daarbij. Hij vertelt: “Ik was daar al heel blij mee! Een vak-, publiek- en kinderjury hebben uiteindelijk 250 kunstwerken uitgekozen die geëxposeerd zouden worden. Ik heb er verder niet meer aan gedacht tot ik hoorde dat ook mijn inzending tentoongesteld zou worden! Dat is natuurlijk een enorme opsteker!” De foto’s van Gerjo zijn ook elders te bewonderen, bij Schiller was zijn werk te zien en in de tuin van Sint Bernardus in Bredevoort worden foto’s tentoongesteld van het OFC, telkens volgens een ander thema. Gerjo: “We zijn nu bezig met het onderwerp ‘de eerste zin uit een boek naar keuze’. Ik heb onder andere gekozen voor twee boeken van Thé Lau, de zanger van The Scene.” Hij vertelt: “Ik leer nog altijd, ja, zeker technisch gezien. Wet Plate Collodion fotografie is een mooi ambacht, ik zou mijn kennis graag doorgeven iemand die net zo enthousiast is als ik. Het mooie is, het is allemaal handwerk, je maakt unikaten, er komt geen computer aan te pas.”