Gemeenteraad stemt in met fietspad langs N318

AALTEN – Na de herinrichting in 2011 van de N318, de provinciale weg die vanaf Winterswijk via Aalten naar Varsseveld loopt, verdwenen de fietsstroken langs de weg vanwege de verkeersveiligheid. Voor de 'doorgaande' fietser is er sindsdien een alternatief door het centrum van Aalten, maar er bleef altijd de roep voor een fietspad langs de provinciale weg. Burgemeester en wethouders hebben daarom onderzocht welke oost-west-verbinding de beste is voor de fietsers. Dat leidde tot de keuze voor een voorkeursvariant met een twee richtingen fietspad aan de zuidzijde van de N318. In de opiniërende vergadering van 12 mei steunde de gemeenteraad deze keuze.

Door Bernhard Harfsterkamp

Vergelijking van zes
varianten
B en W heeft verschillende varianten bekeken. Langs de provinciale weg had ook gekozen kunnen worden voor een vrij liggend fietspad aan beide kanten van de weg of een fietspad ten noorden van die weg met tweerichtingsverkeer. Er zijn ook drie varianten door de bebouwde kom bekeken: de bestaande bewegwijzerde route, een nieuwe route via Kösterbulte/Peperstraat en een nieuwe route om het centrum heen. Bij alle varianten is gekeken naar de verkeersveiligheid, hoe intensief het gebruik zal zijn, de kwaliteit, de relatie tot het bestaande fietsnetwerk en de te verwachten kosten. Daarbij is duidelijk geworden dat het fietspad langs de zuidzijde van de N318 de beste is.

Gekozen voor

de variant met

twee

richtingen

De goedkopere variant met een fietspad aan de noordzijde kwam ook goed uit de vergelijking. De route aan de noordzijde zorgt echter voor meer oversteekbewegingen, waardoor die onveiliger is.

Provincie vragen om
financiële bijdrage
In de gemeenteraadsvergadering bleken alle raadsfracties in te kunnen stemmen met de voorkeursvariant van B en W. Voor de verdere uitwerking gaven ze nog wel aandachtspunten aan als aandacht voor voetgangers, het oplossen van fietsknelpunten in het centrum, het herplanten van groen en het kostenaspect. Voor de aanleg wordt gehoopt op een bijdrage van de Provincie Gelderland. Nu investeren in het fietspad zou passen bij extra investeringen in het kader van de coronacrisis, die ook de provincie heeft aangekondigd. Wethouder Martin Veldhuizen gaat hierover in gesprek met de provincie. Maar eerst zal de voorkeursvariant verder uitgewerkt worden tot een voorlopig ontwerp, waarbij de kosten exact in beeld worden gebracht. In de besluitvormende raadsvergadering zal het onderzoek naar de voorkeursvariant een hamerstuk zijn.