De cover van het boek 'Van student tot onderduiker'. Foto: PR
De cover van het boek 'Van student tot onderduiker'. Foto: PR

Gorcumer schrijft boek over WOII dat deels in Aalten speelt

AALTEN/GORINCHEM - Jacques Roeland uit Gorinchem heeft een boek geschreven over de Tweede Wereldoorlog dat zich mede afspeelt in Aalten. Het boek heet: 'Wouter, van student tot onderduiker.”

Jacques Roeland (1952) is geboren en getogen in Gorinchem. Hij studeerde aan de Pedagogische Academie en werkte ruim veertig jaar als leerkracht in het basisonderwijs. Dit is zijn eerste boek. Over de aanleiding tot het schrijven van dit boek vertelt hij: "Toen mijn schoonvader nog leefde had hij het wel eens over de oorlog. Met name aan het onderduiken in een doktersgezin in Aalten had hij goede herinneringen.Over de tijd die hij als arbeider in Duitsland had doorgebracht, bewaarde hij het stilzwijgen.Na het overlijden van mijn schoonvader besloot ik in 2018 om hier iets mee te doen.Ik wilde uitzoeken hoe zijn leven in oorlogstijd er uit moet hebben gezien. Na veel speurwerk, onderzoek en gesprekken met mijn schoonmoeder ben ik tot dit fictieve verhaal gekomen. Het is gebaseerd op waar gebeurde feiten. De namen van personen zijn bewust veranderd. In het kader van 75 jaar bevrijding is dit boek een eerbetoon aan hem."

Korte inhoud
Wouter uit Leiden is student op de Zeevaartschool in Vlissingen en verblijft daar in het internaat. Doordat het gebouw in 1941 gevorderd wordt door de Duitsers gaat de opleiding verder in Nijmegen. Hier wordt hij samen met een studiegenoot ingekwartierd bij een familie. Totaal onverwacht worden alle studenten daar in de herfst van ’41 op transport gezet naar Schwinemünde aan de Oostzee bij de Poolse grens.Na een lange treinreis met een korte tussenstop in een durchgangslager aan de Priesterweg te Berlijn worden ze tewerkgesteld op een scheepswerf in Ostswine. Tijdens zijn vakantieverlof in Leiden (1942) besluit hij om onder te duiken. Een verzetsman in Den Haag regelt een onderduikadres bij een arts in Aalten. Hier verblijft hij gedurende de oorlog. Het boek met ISBN 978 90 8759 932 4-NUR 300 is te bestellen bij de plaatselijke boekhandel, www.kelbo.nl en BOL.com.

Willem van de Pool, wiens leven ten tijde van WOII model stond voor het boek. Foto: eigen foto
Jacques Roeland. Foto: Eigen foto