Afbeelding

Marleen waardeert thuis in tijden van corona

Ik voel mijn tenen bijna niet meer. Alles is koud. Zelfs mijn dikke handschoenen houden mijn vingertopjes niet meer warm. “Hopelijk kom je de nacht een beetje door,” zeg ik tegen Anthony, één van de gasten uit mijn nieuwe vlog bij Omroep Gelderland. Anthony is dakloos. “Nou ja, echt dakloos ben ik niet hè”, grapte hij eerder tegen mij terug. Maar het hutje dat hij heeft gebouwd in het Nijmeegse bos, ziet er niet echt uit als een warm knus huisje. “Hoe voel je je hier thuis?” vroeg ik aan hem tijdens de filmopnames in januari.

Tekst en foto's: Marleen Hoftijzer

Anthony loopt richting zijn opklaptentje in het zelfgeknutselde hutje van zeilen. Als hij de rits optrekt, stapt er een lieve hond naar buiten die direct bij mij komt snuffelen, op zoek naar eten. “Diva is de mooiste vriendin die ik ooit heb gehad. Zij trekt me door alle shit heen en is de enige wie me niet beoordeeld."

Vijftien bijzondere verhalen over thuis heb ik mogen maken voor het eerste seizoen. Toen ik begon aan deze klus, vroeg ik me af of ik wel net zulke intrigerende verhalen zou kunnen vinden als tijdens mijn wereldreis. Mijn wereld kende toen geen grenzen. Nu zit ik letterlijk vast aan de Gelderse afbakening. En toch kwam ik niet alleen Anthony tegen, maar ook Nicole die al zeven jaar op bed ligt en Robin die leeft als piraat. Tijdens deze coronacrisis schieten mijn hosts regelmatig door mijn hoofd. Zodra ik me eenzaam begin te voelen, denk ik terug aan Anthony. Soms zeur ik tegen mam dat ik gek wordt in mijn appartement in Breda, maar wat nou als je niet eens terug kan komen naar een warm huis zoals Anthony?

De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met het maken van nieuwe verhalen voor een nieuw seizoen! Zo ging ik langs bij echte kasteelbewoners, een dragqueen en een nomadisch gezin wie rondtrekt met hun circus. En ik hoop dat jij ook dit seizoen weer meekijkt. Elke thuisverhaal is voor mij een waardevolle levensles. Want zonder Anthony, Nicole en Robin zou ik me nooit zo blij hebben gevoeld als ik weer terug mag komen naar mijn tweede thuis in Aalten.

Afbeelding