Ger-Jan Voerman in zijn atelier. Foto: Karin Stronks
Ger-Jan Voerman in zijn atelier. Foto: Karin Stronks

‘Noorderlicht is onontbeerlijk’

Uit de kunst met…
Ger-Jan Voerman

Door Karin Stronks

AALTEN – In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij zijn net zo divers als de kunstwerken die ze produceren. In de nieuwe rubriek ‘Uit de kunst met…’ komen kunstenaars aan het woord. Dit keer Ger-Jan Voerman.

In het atelier van Ger-Jan Voerman, op de tweede verdieping van zijn woning in Aalten, hangen talloze schilderijen. Portretten, stillevens en landschappen brengt de Aaltenaar op het doek. Hij haalt herinneringen op: “Tekenen heb ik eigenlijk altijd gedaan, zeker vanaf de basisschooltijd. Het werk van Rien Poortvliet vond ik mooi, dat probeerde ik dan na te maken. Op de Havo heb ik tekenen als extra vak gekozen, daarbij hoorde ook kunstgeschiedenis. Het leren van al die stromingen vond ik wat minder, zelf tekenen en schilderen deed ik het liefst.” Ger-Jan vertelt desgewenst: “Ja, ik heb wel overwogen om naar de kunstacademie te gaan maar vond mezelf niet het type ervoor. Ik maak realistische schilderijen. Op de kunstacademie wordt verwacht dat je kunst vanuit jezelf maakt.”
Het noorderlicht valt door een tuimelraam boven het schildersezel in het atelier. Volgens Ger-Jan is deze lichtinval onontbeerlijk. Hij legt uit: “Noorderlicht is altijd hetzelfde, je hebt geen zoninval. Vooral bij realistisch werk, wat ik maak, kun je geen zonlicht vanuit verschillende hoeken gebruiken. Hoe lang ik bezig ben met een schilderij? Weken, soms zelfs maanden. Het hangt er ook vanaf hoeveel tijd ik heb. Ik schilder vaak in het weekend, dan sta ik vroeg op en als iedereen nog lekker slaapt ga ik aan de gang. Als ik begin met een nieuw schilderij heb ik het eindresultaat al op mijn netvlies. De voorbereidingen duren best lang, het maken van een mooie compositie kost tijd, klaarzetten, foto’s maken, iets aanpassen, wachten op een mooie lichtinval, nog meer foto’s maken. Omdat ik vrij lang bezig ben met een schilderij moet ik wel blij worden van een opstelling…”
Het werk van Ger-Jan is regelmatig te zien in exposities. Hij geeft aan: “Onder andere in De Koppelkerk en in De Luifel in Ruurlo waren mijn schilderijen tentoongesteld.” Met Septemberkunst van 2019 won Ger-Jan Voerman de publieksprijs. Het schilderij waarop zijn schoonzus, gehurkt in het water, een handvol water in de Slingeplas laat vallen kreeg de meeste stemmen van bezoekers van het evenement. “Met Septemberkunst, wat om het jaar wordt gehouden, doen 55 kunstenaars uit de gemeente Aalten, Suderwick en Bocholt mee. Elke deelnemer exposeert één kunstwerk in de Koppelkerk en één object in een locatie in Bocholt, het publiek kan bij deze locaties kiezen voor hun favoriete kunstwerk, dit object krijgt dan de publieksprijs. Bezoekers kunnen twee weekenden op verschillende locaties genieten van kunst van deelnemers uit de regio”, aldus Ger-Jan.
Het werk van Ger-Jan kreeg een boost na zijn ontmoeting met professioneel kunstenaar Reinout Krajenbrink. Hij zegt: “Reinout woont in Groningen, zijn moeder woont in Aalten. Bij dominee Rotte thuis hing een schilderij van hem, hij is een neef van de dominee. Reinout schildert net als ik realistisch. Ik heb contact gezocht met Reinout en ben bij hem op bezoek geweest met een paar schilderijen die ik heb gemaakt. Alleen al door het samen bespreken van mijn werk heb ik heel veel geleerd. Het bleef niet bij een bezoekje, we hebben elkaar meerdere malen ontmoet. Zonder hem had ik het niveau wat ik nu heb nooit kunnen halen.”