Vrijwilligers kunnen nog steeds veel betekenen voor mensen die in isolatie zitten tijdens de coronacrisis. Foto: Angelique Jongetjes
Vrijwilligers kunnen nog steeds veel betekenen voor mensen die in isolatie zitten tijdens de coronacrisis. Foto: Angelique Jongetjes

Vrijwilligers Service Punt van Figulus Welzijn in coronatijd

'Als je er zelf mee geconfron-teerd wordt, ben je nog meer gemotiveerd om te helpen'

AALTEN/DINXPERLO - De coördinatoren, Dini Veerbeek en Nicolle Clemens van het Vrijwilligersservicepunt van Figulus willen de lezers van Aalten Vooruit en De Band graag deelgenoot maken van wat zij zoal meemaken in deze tijden. Daarvan Nicolle onderstaand verslag geschreven.

"Begin deze week kregen we een vraag van de bibliotheek. Ze zochten aanvulling voor hun eigen groep vrijwilligers om de 80+-leden te bellen. Om te vragen hoe het met ze gaat en of ze behoefte hebben aan een verrassingspakket met boeken.Twee vliegen in 1 klap: weer honderden senioren spreken, om te horen hoe het met ze gaat na zes weken quarantaine. En waar nodig in contact te brengen met Figulus voor hulp. Bovendien biedt de bieb ze een leuk cadeautje: met een mooi boek kun je in deze tijd je zinnen verzetten.

Samen dingen mogelijk maken
Deze vraag is een mooi voorbeeld van samen dingen mogelijk maken: samen met de mensen van de bibliotheek nadenken hoe we dit kunnen opzetten en tegelijk ervaren hoe het in de praktijk werkt. Daarnaast is voor de meesten van onze eigen vrijwilligers het vrijwilligerswerk half maart gestopt. Ik heb ze gevraagd of dit belteam iets voor hen is. Als we dan binnen vijf minuten de eerste aanmelding krijgen, dan voelen we ons trots op onze vrijwilligers die zich voor anderen willen inzetten. Eentje meldde zich samen met zijn vrouw aan. Een paar vrijwilligers hebben hun vrijwilligerswerk bij mensen met een heel klein netwerk voorgezet, uiteraard rekening houdend met de richtlijnen van het RIVM. Verder verzamelt en coördineert het Vrijwilligers Service Punt sinds het begin van de coronacrisis het aanbod voor hulp via de corona-facebook-sites of via de Figulus-mail. Deze vraag hebben we ook bij deze mensen uitgezet. Dit leverde een mooie mix van jong en oud 'uit de risicogroep' op.

De verhalen achter de vraag
Als mensen belden met vragen over deze oproep voor hulp, dan vroegen we ook hoe het met henzelf is. En dan hoor je ook verhalen van mensen waar het virus naasten heeft getroffen. Hoe het virus momenten van lief en leed raakt: dat een oma de geboorte van haar kleinkind mist, omdat ze in coma op de IC ligt. Toen kregen we echt kippenvel. Dit gesprek leverde ook de quote boven dit verhaal op.Het maakte ook duidelijk dat we op een kantelpunt in de coronaperiode zitten: omdat de scholen en sportverenigingen weer starten, pakken mensen hun activiteiten daar weer op. Daarbij hebben zij ook nieuwe uitdagingen in de 1,5 meter samenleving. Hierdoor hebben ze nu geen tijd meer over voor de hulp die ze eerder aanboden. Tegelijk schatten we in dat de behoefte aan ondersteuning de komende tijd verder toeneemt.

Medicijn tegen eenzaamheidsvirus
Met 'samen dingen mogelijk maken' denken we ook aan de fijne samenwerking met collega’s van Figulus. Even een belrondje of zij nog mensen weten voor dit belteam en ook even horen hoe het met hen is. En meteen nieuwe ideeën delen. Want thuiswerken gaat best goed, maar we missen het persoonlijke contact. Volgende week weer naar de Ahof, uiteraard op gepaste afstand. We leven in onzekere tijden. En tegelijk ontstaan mooie initiatieven. We genieten van alle activiteiten die we als team bij Figulus met elkaar organiseren en coördineren als medicijn tegen het eenzaamheidsvirus. Vanochtend hebben we eerst de opwarming van de Online Koningsspelen op TV Gelderland gekeken. Daarna hebben we vijftien mensen aangemeld voor het bieb-belteam. Misschien ontdekken vrijwilligers nieuwe talenten door nu andere activiteiten te doen. En wie weet, bereiken we nu mensen die zich ook in de toekomst vrijwillig willen blijven inzetten."

Het Vrijwilligersservicepunt is bereikbaar via de telefoonnummers van Figulus Welzijn in Aalten (0543-473993) en Dinxperlo (0315-655282).