Foto: collectie Leo van de Linde, met dank aan Bernard Smit
Foto: collectie Leo van de Linde, met dank aan Bernard Smit

Oplossing zoekplaatje examenklas MULO

AALTEN - Op de foto van de examenklas 1938 van de MULO Aalten kwamen een aantal reacties. Het betreft de examenklas van de Breukelaar MULO-school. Dit was de christelijke mulo aan de Piet Heinstraat, genoemd naar ds. Breukelaar, oprichter van het christelijk voortgezet onderwijs in Aalten.

De foto in ruim 80 jaar geleden gemaakt. De namen van de leerkrachten bleken bij een aantal mensen nog goed in het geheugen te zitten. Ina Brethouwer schreef: "Linksboven met donkere jurk is Anny Breukelaar uit Varsseveld. Zij woonde in het huis naast de dames Jolink. Zij zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en verleenden hulp aan Joodse mensen. Leraar Jüngst staat net achter haar. Helemaal rechtsboven met horlogeketting staat directeur P. Rhebergen, iedereen noemde hem 'Pietje'.Links naast meneer Rhebergen staat leraar Broos. Verder naar links staat leraar Smit. Leraar Heitmeijer zit tussen de leerlingen op de tweede rij vooraan. De keurige jongen links vooraan is Theo Heezen van De Snieder van de Molenweg in Sinderen, zijn vader was kleermaker. Hij trouwde later met Willemien Hoftiezer van 't Olde Hondorp in de Aaltense Heurne."
Bernard Smit, die zelf de foto instuurde aan Leo van der Linde, vertelt: "Op die foto staat ook mijn vader als leraar Smit. Hij heette Clarel Susan Smit. Een zoon van hem heeft dezelfde naam en hij zond mij die Mulo-foto. Mijn vader kwam in 1933 uit Arnhem naar Aalten en werd leraar aan de Mulo. Drie van zijn zonen werden ook leraar. Ik werd dat aan de Mondriaanmavo Winterswijk, in 1972 na een loopbaan in het lager onderwijs. In 1993 gingen Aalten, Winterswijk en Dinxperlo onder de naam Schaersvoorde samen verder. In 2002 ben ik met pensioen gegaan en nu betrap ik me erop, dat het grote terugkijken begint. Mijn vader werd op 8 februari 1945 getroffen door bomscherven op de hoek Wilhelminastraat /Haartsestraat. Hij overleed aan de gevolgen daarvan op 6 juni 1945. Op de foto staat ook de heer Jüngst. Hij werd later de schoonvader van mijn broer, die mij die foto opstuurde. Toen ik in de jaren ‘50 naar die Mulo ging, heb ik les gehad van dezelfde leraren van de foto, behalve van mijn vader natuurlijk."


Zoekplaatje: welk gebouw wordt hier afgebroken?

AALTEN - Veel ouderen hebben nog een herinnering aan dit gebouw, afgebroken in 1976. Wie herkent het nog? We zijn benieuwd naar jullie verhalen, bijvoorbeeld optredens en allerlei gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in dit gebouw. Reacties zijn welkom bij redactie@aaltenvooruit.nl of bij Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24,7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571 of 06 50 423 323.



Foto: collectie Leo van der Linde