In Memoriam Ria Ruessink-Buesink

BREDEVOORT - Op 19 april is overleden Ria Ruessink-Buesink in de leeftijd van 86 jaar.

Haar leven is nauw verbonden geweest met dat van haar man Henk Ruessink; waar de een actief was vulde de ander aan. Beiden hebben veel betekend, met name voor het culturele leven in Bredevoort. De roots van Henk en Ria lagen in Aalten, maar in hun werkzame leven zijn zij ver uitgezworven. Na een periode in Suriname en Aruba keerden zij terug naar Nederland en vestigden zij zich in Arnhem. De ‘olde grond’ bleef trekken en toen hier een nieuwe woning te koop kwam op Misterstraat 25 kochten zij die en zo zetten zij hun leven voort in Bredevoort. Henk en ook Ria stortten zich beiden in het verenigingsleven en werden zeer actief. Henk werd secretaris van Bredevoort 800 jaar in 1988, Ria was dat jaar enthousiast medewerkster aan de Rembrandttentoonstelling. Het meesterwerk van Henk was wel zijn initiatief tot Bredevoort Boekenstad in 1992. Samen met andere Bredevoorters gaf hij een boost aan het wat ingeslapen stadje. Er kwamen talrijke boekwinkeltjes en boekenmarkten, een boekbindersgilde werd opgericht en talrijke culturele manifestaties zagen het licht. Achter Henk stond steeds Ria. Ria kreeg echter vooral bekendheid als redactiemedewerkster van het plaatselijke krantje Bredevoorts Nieuws. Vele jaren heeft zij talrijke artikelen geschreven in een leesbare en zeer verzorgde stijl. Naast dit alles vond zij tijd voor schilderlessen in Atelier Bubastis van Carolien klein Goldewijk. En in de zomer ging zij dagelijks met vriendinnen zwemmen in de Slingeplas; de dames hielden dit vol tot ver in oktober. Henk overleed op 11 februari 2009. De laatste jaren zijn niet gemakkelijk geweest voor Ria. Opname in een verzorgingshuis in Groenlo bleek noodzakelijk. Op 19 april is zij, zoals de familie schrijft ‘stilletjes weggegaan naar een groter geluk dan het leven haar gaf’. Gezien de huidige omstandigheden is zij in besloten kring begraven op begraafplaats Kloosterhof. Ria laat vier kinderen en een kleinkind na.


GS scherpt maatwerkaanpak bomen langs provinciale wegen verder aan

ACHTERHOEK - Gedeputeerde Staten van Gelderland scherpen hun aanpak voor bomen langs provinciale wegen aan op vier onderdelen. Daarbij laat ze de bestaande CROW-richtlijn voor een obstakelvrije berm van 4,5 tot 6 meter los.

Volgens GS ontstaat hiermee een goede balans tussen een verkeersveilige inrichting van de weg en het behoud van gezonde bomen. En kunnen zo veel mogelijk bomen behouden blijven. In specifieke gevallen is het kappen van bomen onvermijdelijk voor een verkeersveilige inrichting van de weg. GS wil haar aanscherpingen bespreken met de Staten voordat ze deze toepassen bij de aanpak voor groot onderhoud.

Identificeren
De eerste stap is het identificeren van mogelijke knelpunten voor de verkeersveiligheid op basis van de afstand tot de weg. Hiervoor maken GS onderscheid in drie zones langs de provinciale weg. In de twee zones, die het dichts bij de weg liggen, geven GS bij het identificeren van knelpunten verkeersveiligheid voorrang boven bijvoorbeeld het belang van biodiversiteit. Deze keuze volgt uit de wettelijke verantwoordelijkheid voor een verkeersveilige inrichting. In de derde zone, die verder van de weg af ligt, laat GS alle belangen even zwaar wegen.

Controleren en meer maatwerk
De tweede aanscherping is het in beeld brengen van de effecten van een knelpunt per wegtraject. Bomen hebben soms ook een positief effect op verkeersveiligheid, bijvoorbeeld doordat een rij bomen het verkeer geleidt. Daarom wil GS met behulp van maatwerk bepalen welke maatregelen denkbaar zijn en welke maatregelen zij treft. Zo kan het plaatsen een geleiderail de veiligheid voor het verkeer vergroten als er voldoende afstand tussen de boom en de weg is. En mocht GS tot kap van bomen besluiten, dan onderbouwt zij deze keuze op basis van de specifiek lokale situatie en kijkt direct naar aanplant van nieuwe bomen of struiken.

Kwaliteit
GS ontwikkelt als derde een methode voor het beoordelen van de waarde van bomen langs provinciale wegen. Bomen zijn belangrijk voor natuur, landschap of cultuurhistorie. Op basis van deze methode komt GS met een aanpak om te investeren in de kwaliteit van natuur, landschap en cultuurhistorie in bermen. Zodra deze aanpak gereed is, informeert GS de Staten hierover. De laatste aanscherping is het intern beschrijven wanneer en op welke manier inwoners invloed kunnen uitoefenen bij groot onderhoud aan wegen.