De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: PR
De entree van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: PR Foto:

Medische Staf SKB zegt vertrouwen in Raad van Toezicht op

WINTERSWIJK - Op dinsdagavond 28 april heeft de Medische Staf van het SKB het vertrouwen in de Raad van Toezicht van het SKB opgezegd. Dat blijkt uit de per e-mail verstuurde brief die namens de Medische Staf is verstuurd aan de Raad van Toezicht.

De tekst van de brief luidt als volgt:
"In vervolg op onze brief van vrijdag 25 april jl. en het telefonisch contact dat eerder deze avond heeft plaatsgevonden met uw voorzitter, vraagt de medische staf SKB uw aandacht voor het volgende.
De kernvoorwaarde die ten grondslag lag aan het besluit tot de fusie van SK n SZ per 1 januari 2017 betrof de continuïteit van twee volwaardige ziekenhuizen, zonder enige vorm van lateralisatie. We constateren dat uw raad in de afgelopen maanden op enig moment, zonder hierover (transparant) te communiceren en zonder in openheid met de medische staf SKB daarover te overleggen en ook zonder draagvlak onder de direct belanghebbenden (artsen, medewerkers en overige interne en externe gremia), afscheid heeft genomen van deze voor SKB en de oostelijke Achterhoek zeer wezenlijke kernvoorwaarde. Tot op heden, zo is ons vandaag gebleken, blijft uw raad via routes van onderzoek, risico-analyses en regionale overleggen, zoeken naar mogelijkheden om vast te houden aan haar eigen plan tot fusie en de bijbehorende lateralisatie. Dat uw raad deze lijn vasthoudt bleek afgelopen dagen glashelder uit het feit dat Rolf de Folter van uw raad uitsluitend de opdracht had gekregen om de verdere (juridische) fusie en daarmee gepaard gaande lateralisatie onverkort te verwezenlijken.

U hebt noch de medische staf SKB, noch de medische staf SZ, noch enig ander gremium binnen beide huizen in de gelegenheid gesteld met de raad van bestuur en u te reflecteren op deze majeure strategische koerswijziging die het loslaten van de destijds bepaalde, en overigens door u als toezichthouder geaccordeerde, kernvoorwaarde betreft. U hebt daarmee er bewust voor gekozen dan wel verzuimd zich ervan te vergewissen of het wederzijdse vertrouwen en organisatorische draagvlak binnen zowel SKB als SZ voorhanden is voor de door u verkozen majeure strategische koerswijziging, terwijl het creëren van draagvlak en vertrouwen vanuit governance-oogpunt een vanzelfsprekendheid voor uw raad had moeten zijn. Aan transparantie uwerzijds heeft het in deze jammerlijk ontbroken.

De ontwikkelingen in de afgelopen dagen maken bovendien duidelijk dat het wederzijdse vertrouwen en het organisatorische draagvlak voor de plannen van uw raad op geen enkele wijze meer voorhanden zijn, nu de diverse gremia zich afgelopen week allen genoodzaakt zagen niet langer te handelen op basis van consensus maar op basis van locatiegebondenheid en daarmee handelen als ware reeds sprake van een autonoom SKB en een autonoom SZ. We wijzen op de brief van de OR van 24 april jl. aan de raad van bestuur en haar intranetbericht van 26 april jl., de brief van het MT SKB van 26 april jl., de brief van de cliëntenraad van heden aan uw raad alsmede onze brieven van 22 en 25 april jl. aan de raad van bestuur en uw raad.

We constateren voorts dat uw raad sinds het vertrek van Rolf de Folter feitelijk de rol van de raad van bestuur bent gaan overnemen, terwijl er een door u daartoe aangestelde bestuurder daarvoor in functie en actief werkzaam is en de Governancecode Zorg bepaalt dat u als (leden van de) raad van toezicht geen verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de raad van bestuur dient over te nemen of anderszins naar zich toe kan trekken. We hebben namelijk geconstateerd dat u zonder betrokkenheid van de raad van bestuur, de (medisch) clustermanagers SKB op 26 april jl. voor een gesprek met u hebt uitgenodigd, nadat zij u daar op diezelfde datum om hadden verzocht. Onze brieven van 22 en 25 april jl. verkoos u ondertussen onbeantwoord te laten terwijl deze een hoge urgentie in zich droegen. Pas nadat wij opnieuw zelf contact met u zochten heeft u bij monde van uw voorzitter aangegeven dat uw raad in principe openstaat voor een gesprek met de medische staf SKB.
In dat gesprek werd ook duidelijk dat uw raad tegelijkertijd niet lijkt te willen onderkennen dat het noodzakelijke draagvlak en vertrouwen voor het doorzetten van een volledige juridische fusie onder alle relevante gremia volledig is weggevallen. Deze feitelijke situatie maakt het noodzakelijk dat uw inspanningen primair gericht zouden moeten zijn op herstel van rust en het bieden van duidelijkheid.
Dat betekent concreet dat er een proces ingericht moet worden om te komen tot een zorgvuldig bestuurlijk defuseren van de stichting Santiz naar twee bestuurlijk autonome stichtingen. Nu uw raad deze nieuwe realiteit vooralsnog niet wil aanvaarden, komt de medische staf SKB tot de conclusie dat uw raad, mede gelet op het feit dat zij reeds eerder alle draagvlak en vertrouwen voor haar fusie en lateralisatieplan kwijt was, nu opnieuw ten aanzien van het zorgvuldig inrichten van een defusietraject, haar geheel eigen plan trekt.

Wij kunnen daarom niet anders dan constateren dat bij de medische staf SKB het noodzakelijke vertrouwen en draagvlak voor uw raad is weggevallen. Daarmee kan naar het oordeel van de
medische staf SKB uw raad van toezicht in het komende defusietraject ook niet langer een volwaardige rol van intern toezichthouder, althans voor de SKB-organisatie en diens belangen, vervullen. We verzoeken u derhalve om, met onmiddellijke ingang, uw medewerking te geven aan het in overleg met alle relevante interne gremia zo spoedig mogelijk inzetten van een transitieproces naar een volwaardige nieuwe raad van toezicht die qua samenstelling direct ook voorsorteert op de bestuurlijke defusie van Santiz en een zelfstandig en autonome positie voor SKB en SZ. Voor een verdere betrokkenheid van u bij het proces van defusie en bij de inrichting en uitwerking van de toekomstige (medisch-specialistische) zorg in de regio (van in ieder geval Oost-) Achterhoek zien wij uw raad in zijn huidige samenstelling, niet langer als de gelegitimeerde interne toezichthouder die als relevante gespreks- en beslispartner kan acteren. Graag ontvangen wij zo spoedig mogelijk bevestiging van uw raad dat u aan het voorgaande uw medewerking zal verlenen.

Wij benadrukken tot slot dat het opzeggen van vertrouwen in uw raad geen gevolgen zal hebben voor de kwaliteit en de veiligheid van de patiëntenzorg. Wij onderstrepen in dat verband ook nogmaals ons vertrouwen in de huidige bestuurder en de samenwerking tussen hem en de medische staf SKB. We sturen een afschrift van deze brief aan de IGJ en gaan ervan uit dat de IGJ ons spoedig in de gelegenheid stelt om met hen in gesprek te gaan om onzerzijds een toelichting te geven op deze stap en een overgang naar een passende constellatie voor de (medisch-specialistische) zorgverlening in de (Oost-) Achterhoek te borgen. Een opzet die aansluit op de juiste zorg op de juiste plek, dicht bij de mensen in onze regio die op ons 24/7 willen en moeten kunnen vertrouwen.


Met vriendelijke groet,
Namens Stichting Medische Staf SKB,
Saskia van Daalen, Menno Beukema, Dirk Nijmeijer, Jelle-Henk Hofstra en Michiel van der Vaart

Deze brief ging in cc naar: Raad van Bestuur, Demissionair MSC bestuur; Medisch coördinatoren SKB; MT SKB en SZ; Ondernemingsraad; Verpleegkundige Raad; Cliënten Raad; Inspectie gezondheidszorg en jeugd.