Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: stoomtram in Bredevoort

BREDEVOORT - Het zoekplaatje van 21 april was er een uit de tijd dat er nog een stoomtram door Bredevoort reed. Er kwamen een aantal verhalen rond de tram los, onder andere van een mevrouw die vroeger wel eens achter op het balkon van een tram is gesprongen: "Het stoutste wat ik ooit heb gedaan". De oplossing kan - vanwege ruimtegebrek vorige week - pas nu worden geplaatst.

Tot 1953 reed het stoomtrammetje in Aalten, Bredevoort, en via Barlo richting Lichtenvoorde. In het dorp Aalten waren verschillende plekken waar men kon opstappen. Er was een halte aan de Dijkstraat, niet ver vanaf het station Aalten. Aan de Tramstraat Aalten stond eveneens een tramhalte. Vervolgens tufte het trammetje naar Bredevoort. Daar was ook een tramhalte, vanzelfsprekend aan de Tramstraat. Via de Grote Gracht, dit zien we op de foto, reisde men vervolgens door naar Barlo. Hier was een halte bij de 'Domme Aanleg'. Van daaruit kon men de reis vervolgen naar Lichtenvoorde. Het duurde lang voordat de tramlijndienst Bocholt-Aalten-Bredevoort-Barlo-Lichtenvoorde werd gerealiseerd. In 1899 konden eigenaren van bedrijven uit de regio een eigendomsbewijs kopen, om de tramlijndienst van de grond te tillen. Het duurde tot 30 april 1910 voordat de dienst in gebruik werd genomen. Dit was op de dag dat het jonge Prinsesje Juliana haar eerste verjaardag vierde. De opening werd dan ook feestelijk gevierd. De vlaggen wapperden alom. Van bijna alle huizen in Bredevoort wapperde de driekleur. De Schuttersvereniging Wilhelmina was al vroeg uit de veren om een rondtocht door de straten te maken.
Twee tramrijtuigen brachten enkele commissarissen van de tram vanuit Aalten naar het stadje. In het voorste rijtuig zat burgemeester Monnik. Hij was net aangetreden als burgemeester van Aalten. Een grote menigte stond bij de Tramstraat om de feesttram binnen te zien 'stomen'. De locomotief was feestelijk versierd en getooid met de driekleur. Het personenvervoer per tram nam af door de opkomst van het autobusbedrijf van de firma Veldhuis uit Aalten. De bus had meerdere opstapplekken tussen Aalten en Bredevoort. Het vervoer van goederen per tram hield tot circa 1953 stand. Hierna werden de tramrails op het traject op het traject Aalten-Bredevoort opgebroken. De tramhalte werd nog een tijdlang gebruikt als schoolgebouwtje. Daarna verdween dit bouwwerk ook uit het stadje. De naam Tramstraat herinnert ons nog aan het nostalgische tijdperk van de stoomtram.