Wijkverpleegkundige Hennie Seinhorst met verpleegkundige Antoinette Veerbeek van Buurtzorg bij het reusachtige chocoladetablet. Foto: Karin Stronks
Wijkverpleegkundige Hennie Seinhorst met verpleegkundige Antoinette Veerbeek van Buurtzorg bij het reusachtige chocoladetablet. Foto: Karin Stronks

Chocola voor Buurtzorg

AALTEN – Twee plakken chocola, van elk zo'n acht kilo, werden vrijdag bezorgd bij Buurtzorg Aalten. De chocolade-elementen zijn afkomstig van een wereldrecordpoging: het bouwen van een chocoladekunstwerk, om aandacht te vragen voor de organisatie Mercy Ships. Hans Beele, eigenaar van Beele Engineering, sponsort al jaren dit goede doel en liet de plakken chocola vanuit Rotterdam bezorgen bij het kantoor van buurtzorg in Aalten. "De zorgverleners, van wie in deze crisistijd veel verwacht wordt, kunnen wel een extraatje gebruiken", vertelt Beele over de actie.

Hans Beele werd opgebeld door Hendrik-Jan Groeneveld van Mercy Ships. Beele legt uit: "Op de schepen van deze organisatie worden de armste mensen van de wereld geopereerd. Gratis. De gehele bemanning van deze schepen, inclusief de artsen, bestaat uit vrijwilligers. Groeneveld vroeg of ik ook dit jaar wilde sponsoren. Dat doe ik al jaren, dus heb ik dat ook nu toegezegd."
Hij vervolgt: "Groeneveld vertelde over de wereldrecordpoging, het realiseren van het reusachtige chocoladekunstwerk. Het is gemaakt door het team van chocolatier Frits van Noppen, opgebouwd uit 1600 elementen, met een volume van meer dan 100 000 chocoladeletters. Het bouwwerk weegt 13 000 kilo. De elementen waren te koop voor 999 euro per stuk. De overgebleven plakken chocola wilde Mercy Ships schenken aan zorgverleners. Ik heb meteen gezegd dat ik er voor wil betalen, dat ik er twee wil kopen."
De chocoladeactie voor Mercy Ships heeft tot dusver ruim 700 000 euro opgebracht. Het grootste chocoladekunstwerk ter wereld is gebouwd in de onderzeebootloods in Rotterdam en werd in februari onthuld in het bijzijn van 4000 belangstellenden. De chocolade-elementen zijn 40 bij 60 cm groot, 3 cm dik en een plak weegt acht tot negen kilo. Er wordt een hamertje en beiteltje bij geleverd zodat er stukken afgehakt kunnen worden. Kort geleden kreeg Mercy Ships te horen dat het wereldrecord officieel erkend is.
Beele legt uit: "Ik krijg regelmatig bezoek van Hennie Seinhorst van Buurtzorg en kwam op het idee om de medewerkers van deze thuiszorgorganisatie blij te maken met twee chocolade-elementen." Seinhorst reageerde enthousiast op het voorstel en nam samen met collega's van Buurtzorg de enorme plakken chocola in ontvangst. "Erg attent van Hans Beele. Heel fijn dat hij ons op deze ludieke manier een hart onder de riem steekt!"
De donatie van de chocoladeplakken aan de zorgverleners van Buurtzorg wordt gedaan vanuit de BeeleWerner Stichting. De stichting is opgericht door Hans Beele en zijn kort geleden overleden vrouw.