Bart Schipper. Foto: eigen foto
Bart Schipper. Foto: eigen foto

Huisarts in coronatijd: 'Anders, maar we zijn er zeker voor onze patiënten'

AALTEN/DINXPERLO – Alle huisartsen in de gemeente Aalten willen de inwoners van de gemeente Aalten graag vertellen hoe zij werken in deze tijd van corona. Daarbij willen zij graag benadrukken dat iedereen met klachten altijd contact mag, zelfs moet, opnemen met zijn huisarts, ook in tijden van corona. Bart Schipper, huisarts in Aalten, en Daan Teunissen, huisarts in Dinxperlo, benadrukken: "Telefonisch - of per e-mail - staat onze praktijkdeur altijd nog open voor onze patiënten. In het belang van iedereen is de 'gewone' deur beperkter open, maar we vragen iedereen met klachten nadrukkelijk om zich altijd te melden, via mail of telefonisch. Dan kijken we samen wat er verder moet gebeuren."

Door Lydia ter Welle

Vanwege de coronamaatregelen werkt het nu allemaal even wat anders. Ter bescherming van iedereen - patiënten maar ook van de praktijkmedewerkers - is een 'gewoon' bezoekje aan het spreekuur even van de baan. Net als bij dit interview, dat plaatsvindt via een beeldbelverbinding, moeten ook patiënten hun klachten telefonisch - of per e-mail - voorleggen aan de huisarts. "Onze assistentes beantwoorden de telefoon, eigenlijk net als altijd, en bepalen wat er verder nodig is. Dat kan een terugbelafspraak door de dokter zijn om te overleggen, een afspraak in de praktijk, of een bezoek aan huis", legt Bart Schipper uit. Daan Teunissen vult aan: "We snappen dat mensen die gesloten praktijkdeur wel wat onaardig vinden. Het is voor ons als artsen ook raar, en tegen onze gewoonte, om mensen zo 'weg' te houden van de praktijk. Maar tegelijk snapt iedereen eigenlijk heel goed dat het nodig is, dat we doen wat het beste is. Gelukkig kunnen we heel goed aan de hand van een telefoontje bepalen hoe we verder gaan."
In deze regio weten mensen zich vaak zelf te redden met bepaalde gezondheidsklachten. Echter, te lang wachten met contact opnemen met de huisarts kan vervelende gevolgen hebben. Zo noemt Schippers het voorbeeld van iemand die te lang, tot bijna aan blindheid toe, met een ontstoken oog bleef doorlopen. Beide artsen benadrukken: "Met klachten altijd even bellen, zodat we kunnen bepalen of er een behandeling of afspraak nodig is."

Wachttijd
Omdat veel zaken telefonisch worden afgehandeld, kan het betekenen dat de wachttijd aan de telefoon soms iets langer is. Bart Schipper: "Het zijn ook voor ons rare tijden. Het is rustiger dan normaal in onze praktijk, omdat veel mensen met 'gewone' klachten minder contact opnemen. Mensen wachten langer en proberen eerst vaak zelf uit wat ze het beste kunnen doen aan de 'huis-, tuin- en keukenklachten', of hebben voldoende aan een telefonisch advies. Anderzijds kost het omkleden, ontsmetten, enzovoorts natuurlijk wel meer tijd. Ook zetten we afspraken ruim op, zodat er zo weinig mogelijk mensen tegelijk in de praktijk zijn, en we goed de afstandsregels kunnen handhaven. Daarnaast wordt er tussendoor goed schoon gemaakt. En bovendien hebben we ook organisatorisch wat meer werk, zeker ook mijn collega Daan, die nauw betrokken is bij de organisatie rond het zorghotel in Gaanderen." Teunissen vertelt: "Dat loopt goed. Daar kunnen mensen terecht die na hun ziekenhuisopname nog wel zorg nodig hebben, maar die vanwege corona niet terug kunnen naar hun plek in de zorginstelling. Het was prachtig om die voorziening zo snel van de grond te kunnen helpen, met inzet van gezamenlijke expertise uit de hele regio, van zorgorganisaties en huisartsen tot apotheek, vrijwilligers en overheid. De zestien bedden zijn (nu nog) niet vol, maar dat kan zo maar veranderen, en dan kunnen we nog opschalen naar meer bedden."

Coronaposten
Bij verdenking van corona wordt een patiënt altijd doorverwezen naar de coronapost; daar wordt bepaald welke behandeling nodig is. Dat kan betekenen dat men gaat uitzieken in thuisquarantaine, of dat zo nodig opname in het ziekenhuis volgt. Voor Dinxperlo is de coronapost gevestigd bij het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, voor Aalten is het de post bij het SKB in Winterswijk. Voor de zorg op die posten worden de huisartsen uit de regio in wisseldiensten ingezet, naast de wisseldiensten op de 'gewone' huisartsenposten. Vervelend is dat het nog steeds niet - en zeker niet op grote schaal - mogelijk is om te testen of iemand het virus heeft, of heeft gehad. Teunissen legt uit: "Het coronavirus is zo nieuw, dat nog niet alles bekend is. Er zijn veel vragen over. Ik adviseer iedereen om de site van het RIVM en www.thuisarts.nl te bezoeken met vragen over testen en testbeleid."

Wat wil ik zelf?
In de praktijken in Aalten en Dinxperlo wordt op verschillende manieren (telefonisch of per brief) contact gehouden met het kwetsbare deel van de patiënten. "Wij hebben, onder andere per brief, die kwetsbare groep al meteen in het begin aangeschreven", zegt Schipper. "Om hen te vertellen hoe er nu gewerkt wordt door onze praktijk, maar ook te laten merken dat we hen niet vergeten, al zien ze ons niet of nauwelijks." Teunissen zegt: "Wij deden dat telefonisch samen met onze praktijkondersteuners. En zo'n contactmoment is dan meteen een goed moment om mensen te vragen om na te denken over wat zij zelf willen, mochten ze in deze coronatijd ernstig ziek worden. Dat is voor iedereen goed, om daar over na te denken. Wat wil ik zelf? Wil ik nog wel naar het ziekenhuis? En hoe denk ik over behandeling, over reanimatie? Wil ik dat nog wel? Dat zijn geen gemakkelijke dingen om over te praten, maar mijn ervaring is dat mensen vanzelf al aangeven dat ze daarover hebben nagedacht, en hun beslissing aan hun huisarts willen doorgeven. En dat is goed!"

Hartverwarmend
De huisartsen in Aalten en Dinxperlo noemen de hulp en de inzet van iedereen hartverwarmend. "Niet alleen van onze teams, die alles in het werk stellen om onze patiënten te steunen waar het kan. Maar ook al die mensen die anderen helpen. En vooral ook al die mensen, die bedrijven, particulieren, die beschermingsmateriaal zoals mondkapjes, beschermende kleding, brillen en handschoenen kwamen brengen. Echt, een heel groot compliment en veel dank waard!" Beide artsen hopen dat de situatie zo snel mogelijk weer 'gewoon' wordt, hoewel ook zij denken dat het nog wel even kan duren, voor het zover is. Schipper: "Die onzekerheid maakt het lastig, voor iedereen. Want ook wij willen het liefst dat het zo snel mogelijk weer 'gewoon' wordt, waarbij we weer gewoon onze patiënten kunnen zien, en zij ons." Teunissen benadrukt: "Daaraan werken we door al deze maatregelen, hoe vervelend, moeilijk en lastig ze nu ook zijn. En daarmee blijven we doorgaan zo lang als dat nodig is."

De huisartsen uit Aalten en Dinxperlo vragen uw aandacht voor het volgende:

· Bel of mail bij klachten waar u anders ook voor zou bellen.

· Uw huisarts bepaalt dan op welke manier u geholpen kunt worden.

· Ga met elkaar het gesprek aan over welke zorg u wel en niet wil ontvangen als u ernstig ziek wordt.

· Maak deze keuzes kenbaar aan uw huisarts en vermeldt daarbij ook de gegevens van contactpersoon.

· Op www.thuisarts.nl/corona staat een link naar een keuzehulp die u daarbij kunt gebruiken.

Daan Teunissen. Foto: eigen foto