Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR Gemeente Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR Gemeente Aalten

Aan de inwoners van gemeente Aalten (6)

AALTEN - Ook deze week richt burgemeester Anton Stapelkamp het woord tot de inwoners van de gemeente Aalten.

Beste inwoners,

Mijn zesde coronabrief aan u ligt min of meer in de bus op het moment dat de regering helderheid verschaft over hoe we de komende tijd om zullen moeten gaan met het virus. En dan vooral ook of en in hoeverre de verschillende beperkende maatregelen verlengd zullen worden. Deels gelden die tot 28 april en deels tot 1 juni, maar duidelijk is dat veruit de meeste beperkende maatregelen en zeker alle adviezen van kracht zullen blijven. Ik kan er nu niet op vooruit lopen, dat begrijpt u wel.

Het is natuurlijk prachtig dat we merken dat de maatregelen ondertussen effect hebben, dat er steeds minder nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames bij komen en dat het sterftecijfer begint te dalen. En voor de Achterhoek geldt daarbij dat we tot nu toe in vergelijking met andere regio's nog steeds niet zwaar getroffen zijn.

Net als u verlang ik naar licht aan het eind van deze pikdonkere tunnel. Een klein maar helder lichtpunt is al wel te zien, maar de tunnel is nog wel erg lang. We zijn er nog láng niet. En misschien wel juist in de Achterhoek zijn we er nog niet omdat hier tot nu toe zo weinig mensen besmet geraakt zijn. Er is hier maar een beperkte immuniteit ontstaan onder de bevolking. Ook onder de kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een aangetaste gezondheid. Met als grote gevaar dat het dodelijke virus hier nog makkelijk kan toeslaan als we geen afstand meer tot elkaar houden en weer samen komen. Dan kunnen er ook hier grote aantallen sterfgevallen ontstaan. Dan zijn we weer terug bij af en dat moeten we echt samen voorkomen.

Mijn boodschap aan u is dus echt nog steeds deze: HOUDT U AAN DE VOORSCHRIFTEN, BLIJF THUIS EN OP AFSTAND VAN ELKAAR. Het gaat nu om doorzetten, tanden op elkaar en doorbijten, niet opgeven, zelfbeheersing, volharding, Disziplin und Ausdauer, perseverance, stamina, u mag het noemen zoals u wilt, maar ik doe echt een dringend beroep op u om nu vol te houden, zodat we de geboekte resultaten niet direct weer verspelen. Samen d'ran tegen het virus.

De blik vooruit
Ondanks bovenstaande dringende boodschap heeft de regering ons allen ook al gevraagd om vooruit te kijken op de situatie dat maatregelen versoepeld kunnen worden. Een beetje in lijn met hoe dat nu bij de Duitse buren gaat. Hoe kunnen dus onze kerken, krachthonken, kroegen en kantoren, maar ook scholen, scharrelslagers, schietverenigingen en schaftlokalen, noem maar op, over een (flink?) aantal weken/maanden, weer verantwoord en dus veilig open gaan? We moeten echt de komende maanden afstand blijven houden van elkaar en dat wordt een ingewikkelde maar levensbelangrijke opdracht voor ons allen. Denk er eens over na, thuis, op het werk en binnen uw vereniging.

Stand van zaken
Er wordt weer meer getest en het RIVM en het CBS maken steeds meer gegevens bekend. Daardoor komt er ook meer zicht op de situatie in de gemeente Aalten, de aantallen beginnen nu wel op te lopen langzaam. De teller stond zondag op 45 geteste besmettingen, en er waren tot nu toe vier ziekenhuisopnames.
Maar ook weten we vanuit de statistieken dat zeker drie van onze inwoners overleden zijn. Mensen die geliefd werden en nu door hun naasten gemist worden. Dat doet pijn en we leven voor zo ver het kan mee met hun nabestaanden.
Naast deze harde cijfers vanuit het RIVM geven ook CBS-cijfers aan dat de sterfte hoger is dan normaal en Aalten is daarbij geen uitzondering. Het aantal overledenen zal dus zeker twee keer hoger zijn als de RIVM-cijfers aangeven.

Dichtbij
Persoonlijke contacten zijn erg beperkt de laatste tijd maar gelukkig kunnen we (video)bellen en kaartjes schrijven. Doet u dat vooral ook zelf richting mensen waarvan u vermoed dat ze wel wat aandacht kunnen gebruiken. Een kleine moeite maar een groot gebaar, toch? Of breng eens een bloemetje, een boek of wat lekkers zodat ook de lokale middenstand een steuntje in de rug krijgt.

Samen met de wethouders en onze medewerkers proberen we de vinger aan de pols van de samenleving te houden en leven we natuurlijk mee met u allen. Ikzelf belde onlangs bijvoorbeeld de honderdjarige dames Rave en Piek. Onze oudste inwoners, ik heb ze al eens bezocht ter gelegenheid van hun verjaardag. Ze maken het gelukkig goed, ik had een leuk gesprekje met deze kranige dames. Bijzonder als je je realiseert dat ze ter wereld kwamen ten tijde van de Spaanse griep. En ze overleefden ook nog een Wereldoorlog.

Het college heeft alle inwoners in verzorgings- en verpleeghuizen en een aantal seniorencomplexen al voor Pasen een kaartje gestuurd. Ik heb ook zelf nog een aantal inwoners een kaartje gestuurd. Mensen waarvan ik dacht dat een bemoediging hen goed zou doen. Maar er zullen er meer zijn, ik ken u natuurlijk niet allemaal. Weet u ook zo'n persoon? Laat het mij even weten via secretariaat@aalten.nl onder vermelding van de reden en naam en adres. Dan zal ik ze namens u allen een kaartje sturen en zijn we toch nog een beetje dichtbij elkaar, alvast bedankt.

Een hartelijke groet vanaf Markt 7 en zoals elke week, houd afstand, houd moed!


Anton Stapelkamp,
burgemeester gemeente Aalten

P.S. 1: Geen lintjesregen en Koningsdag helaas dit jaar, erg jammer, zeker voor de gedecoreerden. Maar we kunnen wel vlaggen natuurlijk, mét oranje wimpel. Voor de jarige koning en voor elkaar. Voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers, voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.

P.S. 2: Ik wens onze islamitische inwoners, ondanks alle beperkingen, een goede Ramadan toe.
Ramadan Mubarak

Maar houdt u aan de voorschriften!

Afbeelding