Overheidsmaatregelen coronavirus

DEN HAAG - Na de maatregelen die donderdag 12 maart al werden afgekondigd, maakte de Nederlandse rijksoverheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

Onderwijs
Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
Voor kinderen van ouders in zogenoemde vitale beroepen is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Uitgaansleven
Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
Sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

Afstand
Aan iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Verlenging
Alle eerder genomen maatregelen zijn verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers
Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of waarvan de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor gemakkelijker geld lenen. Voor meer informatie over de mogelijkheden worden ondernemers verwezen naar het adviesteam van de Kamer van Koophandel: www.kvk.nl.

KADER: Speciaal nummer Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-4455888.