Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Sallo van Gelder
Foto: Collectie Leo van der Linde, met dank aan Sallo van Gelder Foto:

AALTEN - Nogmaals de oplossing van dit zoekplaatje, met een aanvulling van Gerrit Houwers. Een foto van boerderij 't Paske in Dale uit de jaren vijftig leverde een aantal reacties op. We zien een stier.

Het verhaal gaat dat er tijdens de viering van een 25-jarig huwelijksfeest in Dale een boer langskwam met een tochtige koe. Dit vormde geen probleem, het feest werd hiervoor onderbroken. De stier werd van stal gehaald om zijn werk te doen. In die tijd was er nog geen sprake van kunstmatige inseminatie (KI). Hierna werd het feest voortgezet. Op een gegeven moment was de stier rijp voor de slacht. Slager Gleis senior, opa Gleis (de man met de hoge hoed) en helemaal rechts zoon Gerard Gleis namen een kijkje bij het beest. Slager Gleis uit Aalten staat er om bekend dat men de inkoop van vee voor de slacht doet bij geselecteerde boeren. Dit gebeurde dus ook bij de stier bij 't Paske in Dale.
Gerrit Houwers stuurde ook nog wat informatie in. Hij schrijft: "Wij woonden op Dale 30, 't Vervelde. Op 't Paske woonden de buren. De man die de stier vasthoudt is Bernhard Deunk. Bernhard had een dochter Dina.
De tweede man van links op de foto is volgens mij zijn schoonzoon Marinus met (klein)zoon Dik. Dik is van 1958/1959 volgens mij. Als het kind Dik is dan is de foto eind jaren '50, misschien zelf wel begin jaren '60.
Maar goed Sallo zal het wel beter weten dan ik. Hij was hun vaste veehandelaar. Mijn vader en opa hadden Aaron Weil als vaste handelaar. Met een Joodse handelaar moest je een klik hebben ander werd het niks…. De derde man van links is een broer van Marinus vermoed ik (of het is Marinus zelf).
Bernhard was goed voor zijn dieren, hij voerde ze (te)goed. Mijn opa zei eens: "As d'r achter an de koo een deurken zat, dan dee Bernhard daor ok nog voer in."
Op een nacht had iemand een puppy in een jutezak in de schoppe gezet. Bernhard vond hem en hield hem. En dat was vast ook de bedoeling van de persoon die de hond kwijt moest. De hond bleek een enorme goede mollenvanger. Hij wachtte tot de grond bewoog, trok razendsnel de mol uit de grond en gooide deze daarna in de lucht en ving hem weer op (zonder dat de mol de grond raakte) totdat de mol dood was.