Geen WiFi in winkelcentra Aalten, Bredevoort en Dinxperlo

Geen WiFi in winkelcentra Aalten, Bredevoort en Dinxperlo

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Er was in november 2017 een motie van de ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen en Progressieve Partij nodig om het college van burgemeester en wethouders aan te sporen om bij de Europese Unie (EU) subsidie aan te vragen voor WiFi in de openbare ruimte. Eind 2018 kon wethouder Ted Kok melden dat Aalten een van de 33 Nederlandse gemeenten was die een voucher van 15.000 euro hiervoor kreeg. Ruim een jaar laat de wethouder via een raadsmededeling weten, dat er toch geen WiFi in de centra van Aalten, Bredevoort en Dinxperlo komt. Er is namelijk veel meer geld voor nodig dan die 15.000 euro.

Extra kosten voor de gemeente
In 2017 diende B en W uit zich zelf geen aanvraag in bij de EU na overleg met de ondernemersverenigingen in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo. De ondernemers zagen de meerwaarde niet en wilden zelf niet bijdragen aan de jaarlijkse kosten voor het beheer en onderhoud van het WiFi-netwerk. Na de toekenning van de 15.000 euro is er opnieuw overleg met de ondernemers geweest en zijn er bij twee bedrijven offertes aangevraagd. Voorwaarde van de subsidieregeling is dat een private onderneming voor de realisatie zorgt. B en W draagt dan de voucher over aan de onderneming, die hem kan innen bij de EU. Uit beide offertes blijkt dat er voor de gemeente nog de nodige extra kosten aan zijn verbonden.

5G is de toekomst
Uit de offerte van bedrijf A blijkt dat de gemeente voor drie jaar naast de 15.000 euro ruim 20.000 euro moet investeren. Bij bedrijf B bedraagt de extra investering zelfs bijna 60.000 euro. Bovendien, meldt de raadsmededeling, zijn in beide offertes niet alle kosten in beeld gebracht, zodat rekening moet worden gehouden met een nog grotere uitgave. B en W vindt dergelijke uitgaven "in tijd van ombuigingen" ongewenst en zal daarom geen gebruik maken van de voucher. B en W verwacht bovendien dat het nieuwe 5G het netwerk van de toekomst is. "De ontwikkelingen gaan zo snel dat het maar de vraag is hoe lang WiFi aantrekkelijk blijft en niet ingehaald wordt door andere ontwikkelingen. 5G is vele malen sneller dan WiFi en daarom wordt WiFi mogelijk minder aantrekkelijk en zal het amper worden gebruikt", schrijft B en W in de raadsmededeling. In 2017 wees B en W er ook al op dat de consumenten geen gratis WiFi nodig hebben, omdat velen via hun telefoons gebruik maken van 4G en daardoor altijd toegang hebben tot internet.