Siegfried Fritz en zijn kinderen en vertelster  Helwig Wegner-Nord belichten het leven van Martin Niemöller. Foto: PR
Siegfried Fritz en zijn kinderen en vertelster Helwig Wegner-Nord belichten het leven van Martin Niemöller. Foto: PR

Estafette Tot Vrijheid
geroepen tweemaal beleefd

AALTEN - Nadat de estafette 'Tot Vrijheid Geroepen' op zondagmorgen 1 maart tot een bijzondere eredienst was gekomen in de Christelijke gereformeerde kerk in Aalten, zijn de joodse Thorarollen die veilig verstopt in Aalten de oorlog hadden doorstaan diezelfde middag getoond tijdens een concert en vertelling in het Dietrich Bonhoeffer Haus in Bocholt. Siegfried Fietz en zijn dochter Sandra en zoon Oliver vertolkten muzikaal het leven van Martin Niemöller (1892-1984), U-bootkapitein en theoloog tijdens het nazibewind. Helwig Wegner-Nord belichtte zijn leven in de lezing 'Welch ein Leben', wat een leven.

Martin Niemöller steunde aanvankelijk als militair Adolf Hitler bij diens greep naar de macht, maar hij keerde zich tegen het nationaalsocialisme. Niemöller wilde met zijn vrouw emigreren maar door de inflatie verdampte zijn spaargeld en hij besloot in navolging van zijn vader theologie te gaan studeren. Niemöller werd leider van de Duitse geestelijken en verzette zich tegen het heersende regime. De staat stond boven de religie volgens de nazi's.
In 1933 werd de Bekennende Kirche opgericht die zich met een manifest tegen Hitler richtte. Na kritische uitlatingen in een preek werd Niemöller in 1937 gearresteerd, samen met honderden andere theologen onder wie ook Dietrich Bonhoeffer.
Niemöller bracht acht jaar door in de gevangenis en in de concentratiekampen Sachsenhausen en Dachau waar hij in 1945 door de Amerikaanse troepen werd bevrijd. Dietrich Bonhoeffer was toen al ter dood gebracht.
'Martin Niemöller, wat een leven' werd een indrukwekkend portret van een man die zich keerde tegen het naziregime, mede dankzij de muzikale kwaliteiten van Siegfried Fietz en zijn kinderen en de vertelkunst van Helwig Wegner-Nord.