Kort

Amnesty steunt Taiwanees Chiou

AALTEN - Amnesty Oost-Gelre/Aalten zet zich momenteel middels schrijfacties in voor Chiou Ho-shun. Deze man uit Taiwan werd na een oneerlijk proces ter dood veroordeeld en zit al 31 jaar in de dodencel.

Chiou Ho-shun kreeg in 1989 de doodstraf opgelegd omdat hij twee moorden gepleegd zou hebben. Hij werd tijdens het politieverhoor zwaar gemarteld. De bekentenissen die hij toen aflegde, en later weer introk, werden gebruikt om hem te veroordelen. Na 31 jaar in de dodencel gaat het slecht met zijn gezondheid. Hij kan elk moment worden geëxecuteerd. In de eerste vier maanden na zijn arrestatie mocht Chiou met niemand contact hebben. Agenten blinddoekten en sloegen hem, dwongen hem op ijs te zitten, goten peperwater in zijn mond en neus, en gaven hem elektroshocks. Daardoor bekende Chiou en de rechter veroordeelde hem op basis van dit ‘bewijs’. Een wapen of vingerafdrukken werden nooit gevonden. In 1993 kwamen de verhoortapes boven water, waarop te horen was hoe Chiou werd gemarteld. Maar zijn gedwongen bekentenis werd niet verworpen. Enkele politieagenten gaven in 2003 bovendien toe dat een andere gevangene vlak voor zijn executie de moorden had bekend. Van het hooggerechtshof moest Chiou's rechtszaak maar liefs elf keer over omdat er sprake was van een gedwongen bekentenis. Maar toch legde de rechter Chiou telkens weer de doodstraf op. In 2011 verloor hij uiteindelijk zijn hoger beroep. Chiou kan inmiddels zijn straf niet meer aanvechten. Omdat zijn gezondheid hard achteruit gaat heeft hij besloten schuld te ‘bekennen’ en om gratie te vragen.
Amnesty roept iedereen op een handtekening te zetten onder de petitie voor Chiou die in de bibliotheek in Aalten ligt. Ook kan men schrijfabonnee worden. Voor meer informatie over onder meer de schrijfactie kan worden gemaild met amnestyaaltenoostgelre@gmail.com. Ook te vinden op twitter: Amnesty Aalten en facebook: Amnesty Aalten Oost Gelre.


Mijlpaal: 500ste deelnemer Achterhoek Onderneemt Duurzaam

ACHTERHOEK - Energie besparen en opwekken in combinatie met duurzaam ondernemen. De Achterhoek loopt hiermee landelijk voorop.

De inspanningen van de Achterhoekse ondernemers betalen zich terug in een lagere energierekening, milieuwinst en toekomstbestendigheid. Daarom sluiten steeds meer bedrijven (centrumondernemers en industriële ondernemingen) zich aan bij Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD). De deelnemers zijn er amper tijd mee kwijt, worden volledig ontzorgd en profiteren van een kosteloze energiescan waarmee inzichtelijk wordt gemaakt welke maatregelen voor hen het beste werken. Ook krijgen ze ondersteuning gedurende het traject. Daarom wordt er op dinsdagmiddag 17 maart op feestelijke wijze stilgestaan bij de uitreiking van het rapport behorende bij de 500e scan. De overhandiging van het rapport wordt gedaan door Bart Porskamp, voorzitter van de stuurgroep Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Vooraf wordt tevens een bezoek gebracht aan Het Lederwarenhuis, eveneens in het centrum van Doetinchem. De ondernemer liet ook een energiescan uitvoeren en verdient een compliment omdat hij zijn zaakjes al goed voor elkaar heeft.


www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl