Bijdragen uit Naoberfonds voor handwerkclub en timmerdorp

AALTEN – In de vergadering van burgemeester en wethouders van 3 maart is besloten om vanuit het Naoberfonds 400 euro toe te kennen voor de voortzetting van de handwerkclub voor ouderen. Ook werd positief besloten over een timmerdorp voor kinderen van vijf tot twaalf jaar, dat elk jaar in de zomervakantie moet verschijnen. Hiervoor heeft B en W 3400 euro ter beschikking gesteld.

Door Bernhard Harfsterkamp

Tot eind vorig jaar werd de helft van de jaarlijkse kosten van de handwerkgroep voor ouderen betaald door de afdeling Welfare van het Rode Kruis. Die is echter opgeheven. Daarom wordt nu voor 2020 een beroep gedaan op het Naoberfonds. De leden van de handwerkclub zorgen ervoor de deelnemers, die verspreid in de gemeente Aalten wonen, handwerkmateriaal krijgen. Het resultaat wordt weer opgehaald, want de sokken, wanten, truien en andere producten worden verkocht. De opbrengst daarvan is 400 euro. Momenteel doen zo'n 30 ouderen mee. De handwerkclub hoopt dat aantal uit te breiden. Het handwerken helpt om eenzaamheid en een eventueel leeg bestaan te doorbreken met een zinvolle activiteit. De handwerkclub geeft 800 euro uit aan de huur van een opslagruimte, de aanschaf van materiaal en de vervoerskosten van het rondbrengen. Het gat in de begroting is nu gedicht met de bijdrage vanuit het Naoberfonds.

Samen hutten bouwen
In omliggende gemeenten bestaan de 'timmerdorpen' al langer en zijn daar een begrip. Kinderen mogen dan in een aantal dagen in hun zomervakantie een dorp met hutten bouwen. Hiervoor worden pallets gebruikt. Zo'n 30 vrijwilligers willen dit voortaan elk jaar voor jonge kinderen organiseren. Zij krijgen ondersteuning van Estinea en Figulus. Het is de bedoeling dat ook kinderen met een beperking en kinderen van statushouders mee gaan doen. Er is plaats voor 125 kinderen, die zich twee dagen kunnen uitleven en samen tien hutten zullen bouwen. Het timmerdorp is eveneens bedoeld voor kinderen, die niet op vakantie kunnen gaan. Het timmerdorp geeft ze de mogelijkheid om er toch even helemaal uit te zijn. Met de bijdrage uit het Naoberfonds worden niet alleen de uitgaven voor 2020 grotendeels gedekt, maar wordt ook gereedschap aangeschaft dat in de komende jaren opnieuw gebruikt kan worden. Naar een plek waar het timmerdorp kan verschijnen wordt nog gezocht.