Een deel van de organisatiecommissie van de Bevrijdingstocht IJzerlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een deel van de organisatiecommissie van de Bevrijdingstocht IJzerlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

IJzerlo viert 75 jaar vrijheid met optocht en jeugdtoneel

IJZERLO - Op Goede Vrijdag 30 maart 1945 werd IJzerlo bevrijd door de geallieerden. Om de 75-jarige vrijheid te vieren presenteert Jeugdtoneel IJzerlo op vrijdag 3 april een pakkend toneelstuk gespeeld door kinderen uit IJzerlo en op zaterdag 4 april vindt er een bevrijdingsoptocht plaats. Iedereen is van harte welkom om met IJzerlo mee te komen vieren.

Door Waltraud Wensink

Wim Westerveld is één van de leden van de werkgroep samengesteld uit afgevaardigden van alle IJzerlose verenigingen die hieraan mee werken. "We werden samen met alle keernen uit de gemeente Aalten uitgenodigd voor een vergadering om gezamenlijk iets te organiseren rondom de bevrijding. Echter, na twee vergaderingen te hebben bijgewoond, bedachten we ons dat IJzerlo dat ook heel goed zelf kon. We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en hebben alle verenigingen uit IJzerlo uitgenodigd om te kijken of er animo voor was." IJzerlo zou IJzerlo niet zijn als daar niet een boel reacties op zouden komen en jawel, maar liefst zestien verenigingen gaven aan gezamenlijk iets op poten te willen zetten.

Een pakkend begin
Henriette Helmink, Theo Soontiens en Cindy Oort kwamen op het idee om met Jeugdtoneel IJzerlo iets op te voeren met een relatie tot de oorlog en de bevrijding. Theo is regisseur van het toneelstuk: "Ik woon en werk niet in IJzerlo en mijn roots liggen elders, maar ik doe veel op school en heb Cindy vroeger ook nog in de toneelgroep gehad. Nu is er een stuk geschreven en hebben we de kinderen uit IJzerlo gevraagd om mee te doen. Dat vergt wel discipline en verantwoordelijkheidsgevoel van de kinderen want ze moeten vaak oefenen en er altijd zijn. In eerste instantie waren er 24 kinderen geïnteresseerd maar toen ze hoorden dat je zelfs op je verjaardag er moest zijn werd de groep al kleiner. Uiteindelijk zijn we met een groep van acht enthousiaste kinderen aan het werk."

'Toen het ineens echt werd'
Het stuk met de titel 'Toen het ineens echt werd' geeft een beeld van de oorlog door de ogen van kinderen. Het is een lichte voorstelling met een serieuze ondertoon. Het is voor het hele gezin de moeite van het bekijken waard. Kinderen spelen soms oorlogje, maar in dit stuk belanden de kinderen ineens in een echte oorlog. Vanuit hun veilige 'hut' beleven de kinderen de oorlog die langzaam toch ook hun leven binnen sluipt. Het spel wordt ineens echt. Een serieus verhaal dat maar zo echt kan hebben plaatsgevonden. "Het is mooi dat dit stuk in het weekeind wordt gespeeld waarop IJzerlo de vrijheid viert. Het sluit mooi aan op de bevrijdingsoptocht in het bevrijdingsweekeind." Het wordt gespeeld op vrijdag 3 april in het Dorpshuus in IJzerlo en begint om 19:30 uur. De toegang is gratis maar aangezien het jeugdtoneel geen donateurs heeft en geen gebruik maakt van sponsoren, is er aan de uitgang een mogelijkheid voor een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de gemaakte kosten.

Bevrijdingsoptocht
IJzerlo heeft saamhorigheid en samenwerken hoog in het vaandel staan en laat dat zien op zaterdag 4 april Wim: "Dan gaan we een mooie bevrijdingsoptocht houden waarbij de nadruk niet zo zeer ligt op het einde van de oorlog maar meer op het vieren van 75 jaar vrijheid. En 75 jaar in vrijheid leven, dat mag je koesteren; dat lukt niet op alle plekken in de wereld. Iedereen die het wil meebeleven, fietst deze zaterdag een tocht van circa anderhalf uur de route die op 30 maart 1945 de geallieerden maakten toen IJzerlo bevrijd werd. Onderweg presenteren de verenigingen zich op diverse punten en ze sluiten uiteindelijk allemaal aan bij de bevrijdingsoptocht. De optocht wordt dus onderweg steeds langer. Er valt onderweg van alles te beleven. Alle huishoudens krijgen oranje lintjes en vlaggetjes en worden verzocht hun huis te versieren maar zeer zeker ook je fiets als je meedoet aan de tocht."
Vanaf 14.30 uur is het verzamelen geblazen bij de familie Ruessink aan de Westendorpweg 2 in IJzerlo. Hans de Beukelaer geeft voorafgaand aan de tocht een toelichting en om 15:00 uur vertrekt iedereen met veel bombarie op de fiets om de route te volgen. De route loopt als volgt: Westendorpweg, Dinxperlosestraatweg, Kruisdijk, Huisstededijk, Veldweg, Klokkemakersweg, Thijsweg en uiteindelijk is het eindpunt het Dorpshuus. Daar zal burgemeester Stapelkamp rond 16:30 uur een korte toespraak houden en zingt IJzerlo het speciaal voor deze dag geschreven 'bevrijdingslied' én het Wilhelmus.

In het Dorpshuus is er aan het eind van de dag van alles te doen op het gebied van vermaak en gezelligheid onder het genot van een hapje en drankje op eigen kosten. Er is ruimschoots tijd om herinneringen uit de oorlogsjaren en de bevrijding op te halen. Verenigingen die meewerken aan dit bevrijdingsweekeind zijn Ons Aller Belang IJzerlo, Jeugdclub IJzerlo, Koor Vriendschap, CGV Actief, Christelijke Oranjevereniging COV, Crescendo, CBS 't Warmelinck en oudervereniging, beheerders Dorpshuus, schietvereniging de Grensschutters, de zondagsschool, Hippisch Centrum de Achterhoek, jeugdtoneel IJzerlo, Keep Them Rolling, Farm & Country Fair, en de ouderensoos. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de feestelijke activiteiten in IJzerlo.
Op 6 juni volgt er nog een internationaal bevrijdingsconcert van Crescendo samen met Duitse muzikanten. Meer info hierover volgt binnenkort.


facebook.com/Samen vrijheid vieren IJzerlo