Onderzoek naar verbetering van
verkeersveiligheid op rotonde nabij station

'Uitkomst moet meer zijn dan opschilderen haaientanden'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Het vaststellen van de eindrapportage "Krachtenveld Dijkstraat versterken" was voor CDA, Gemeentebelangen en HMV aanleiding een motie in te dienen over de verkeersveiligheid van de rotonde Dijkstraat-Ludgerstraat-Stationstraat. Omdat de drie indieners voor de motie stemden, zal een onafhankelijk onderzoeksbureau de verkeersveiligheid beoordelen en met voorstellen voor verbetering komen. De andere raadsfracties stemden tegen, omdat het onderzoek vertragend werkt. Verbeteringsmaatregelen zouden al mee genomen kunnen worden in een lopende aanbestedingsprocedure voor de Dijkstraat.

In zijn toelichting op de motie gaf Gerrit Assink (CDA) aan dat de rotonde als verkeersonveilig wordt onervaren. In de ongevallenstatistiek staat de rotonde niet hoog, maar volgens Assink vinden er meer ongevallen plaats dan worden geregistreerd. "Er zijn valpartijen van jong en oud en de lichamelijke schade valt niet mee." Om het aantal ongevallen terug te brengen moet onderzocht worden hoe de veiligheid verbeterd kan worden. In de oorspronkelijke motie werden al mogelijke oplossingen opgesomd. De rotonde zou bijvoorbeeld kunnen worden verwijderd en vervangen door een kruispunt met een voorrangsweg. Of er zouden stoplichten geplaatst kunnen worden. "Het zijn ideeën. Ze zijn niet richtinggevend", zei Assink. "We willen een onderzoek niet belemmeren. De uitkomst moet wel meer zijn dan het opschilderen van de haaientanden." De passage met de ideeën werd in de definitieve versie geschrapt.

Meenemen in aanbesteding
Wethouder Ted Kok zei een apart onderzoek voor de rotonde niet nodig te vinden. Hij wees erop dat er al geld is gereserveerd in de begroting voor de aanpak van de Dijkstraat en het verkeersveiliger maken van de kruising met de Admiraal de Ruyterstraat. De aanbesteding daarvoor is zelfs al gestart. Vijf aannemers zijn gevraagd een aanbod te doen. De wethouder vond dat de aannemers daarbij ook naar de rotonde kunnen kijken. "Als we eerst nog een onderzoek moeten doen, dan moeten we de aanbesteding stilleggen." Assink vroeg zich af of er wel voldoende deskundigheid aanwezig is bij de aannemers. "Het zijn meer uitvoerders dan denkers." Kok reageerde dat de aannemersbedrijven met goede verkeerskundige maatregelen zullen komen. Dat is ook gevraagd en daarvoor hebben zij deskundigen.

'Vertraging onacceptabel'
Gerbert Navis (VVD) drong er bij Assink en de andere indieners op aan de motie in te trekken. "Alsjeblieft niet weer een bureau. De vertraging die dit kost is onacceptabel." Tobias Holtman (ChristenUnie) vond dat er al voldoende bekend is. "Aan de slag. Niet langer wachten." D66 en de Progressieve Partij hadden eveneens geen behoefte aan een onderzoek. Volgens Henk Meerdink valt de vertraging wel mee. "Het is een kwestie van weken." Navis zag dat anders. "Dat kost zeker drie maanden." "Eén, twee of drie maanden, dat moet toch kunnen om tot een weloverwogen besluit te komen", reageerde Alex Walter (Gemeentebelangen).De motie werd met elf stemmen voor en negen stemmen tegen aangenomen.