PP pleit tevergeefs voor meer fietsenstallingen bij supermarkt

Motie over meer duurzaamheid en vergroening krijgt eveneens onvoldoende steun

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Bert Weevers (Progressieve Partij) diende tijdens de raadsvergadering van 25 februari een motie in om "het inrichtingsplan voor de Hoven zodanig in te richten dat het een genot wordt om met de fiets te gaan winkelen". Uit zijn toelichting bleek dat hij doelde op het inrichten van meer en ruime "parkeerplekken" voor fietsers. Dat kan mensen stimuleren vaker met de fiets voor boodschappen te gaan naar de verbouwde supermarkt. Voor de motie stemde alleen de fractie van de Progressieve Partij.

Aantrekkelijker supermarkt trekt meer fietsers
Wethouder Ted Kok vond dat er in het bestemmingsplan, dat de uitbreiding van de supermarkt mogelijk maakt, voldoende aandacht is besteed aan de fietsvoorzieningen. Alle andere raadsfracties vonden dat eveneens. "Het aantal plekken voor fietsers verdubbeld al", zei Gerrit Assink (CDA), "Als dat toch onvoldoende blijkt te zijn, dan zal een goede ondernemer maatregelen nemen." Weevers bleef erbij dat dit niet voldoende was. "De winkel wordt aantrekkelijker en daarom zijn er meer dan 50 fietsplekken nodig. Daar is ruimte voor in het plan." Weevers zei een aantal keer dat hij zich niet kon voorstellen dat dit niet mogelijk was en dat er geen steun van de andere fracties zou komen. Zijn oproep bleek echter tevergeefs.

Groene daken en gevels
In een tweede motie vroeg Weevers om bij de Albert Heijn aan te dringen op het nemen van extra vergroeningsmaatregelen. Het dak zou vergroend kunnen worden en tegen de 50 meter lange dichte zijgevel zou beplanting aangebracht kunnen worden. De supermarkt zou ook zonnepanelen op het dak kunnen aanbrengen. De gemeente kan extra bomen in de Hogestraat en op de Hoven aanplanten en extra laadplekken voor elektrische auto's aanleggen. Weevers herinnerde er aan dat duurzaamheid bij de gemeenteraad, burgemeester en wethouders hoog op de agenda staat. In dit geval kreeg hij wel steun van D66, ChristenUnie en HMV. CDA, Gemeentebelangen en VVD vonden extra vergroenings- en duurzaamheidsmaatregelen niet nodig, omdat daarvoor al voldoende aandacht is in het centrum.

Wethouder Kok reageerde afgemeten op de motie. "De vergroening heeft aandacht gekregen en de supermarkt krijgt een architectonisch hoogwaardige gevel. Ook duurzaamheid is onderdeel van het bestemmingsplan. Het centrum krijgt een sterke supermarkt in een groene en duurzame omgeving." In het nieuwe vergadersysteem van de gemeenteraad, dat in januari werd ingevoerd, wordt alleen nog gediscussieerd over de moties. Over het bestemmingsplan voor de uitbreiding van de Albert Heijn en de verplaatsing van de bibliotheek werd alleen nog gestemd. Alle raadsfracties stemden er mee in.