Eendracht Aalten tijdens de concertenreeks Perspectief vorig jaar maart. Voor dit jaar heeft de club iets totaal anders in petto. Foto: PR
Eendracht Aalten tijdens de concertenreeks Perspectief vorig jaar maart. Voor dit jaar heeft de club iets totaal anders in petto. Foto: PR Foto:

Open Ogen plaatst 75 jaar vrijheid in een breder perspectief

AALTEN - Op vrijdag 3 en vrijdag 4 april verzorgt fanfare Eendracht Aalten de concertreeks Open Ogen in de Zuiderkerk in Aalten. In een land dat 75 jaar in vrijheid is, was voor sommigen oorlog dichtbij. Toen én nu. In samenwerking met onder andere Figulus Welzijn, War Child & het Nationaal Onderduikmuseum creëerde de fanfare de unieke eigen voorstelling Open Ogen. Een bundeling van verhalen en muziek die oorlog én vrijheid in een breder perspectief plaatsen. Want weet je wat vrijheid is als je het tegenovergestelde niet kent?

De cultuurverbinders van Figulus Welzijn hielpen de club bij het in contact komen met ex-vluchtelingen die in Aalten wonen. Voorzitter Peter Kraaijenbrink: “Ghaidaa, Dilsoz en Ella reageerden meteen enthousiast en wilden ons graag helpen. Zij onderstreepten het belang van onze realistische benadering over het thema oorlog en vrijheid. Want hoe ver weg of dichtbij is oorlog? Via hen kwamen we in contact met mensen die zo dapper waren hun verhaal te delen.”

Het Nationaal Onderduikmuseum sloot aan op het project rondom de expositie ‘Kind van de Vrijheid’. Deze expositie wordt geopend in de middag van 3 april en het reizende/mobiele deel van deze expositie is op 3 en 4 april te zien in de Zuiderkerk. Peter: “Ook in artistiek opzicht bundelden we onze krachten. Enkele verhalen uit deze expositie zijn herschreven voor gebruik in de voorstelling. Andersom dachten we met het museum mee over de hedendaagse invulling van de expositie. De inhoud van de expositie is prachtig, via deze samenwerking brengt muziek enkele van deze verhalen extra tot leven.”

Ook de Aaltense basisscholen zijn betrokken. De groepen 7 en 8 van deze scholen lezen via het scholenproject van KunstOpSchool het boek Sallo’s Ontsnapping. De kinderen gaan met de inhoud van dit boek -waarin Sallo van Gelder vertelt over zijn leven als joods jongetje- aan de slag en stellen zichzelf de vraag hoe vanzelfsprekend vrijheid is. Ze geven hun gedachten daarover vorm in een creatief product. Peter: “Hierin zit een mooie kruisbestuiving met Open Ogen. Een passage uit het boek zit verwerkt in de voorstelling en sommige kinderen zullen hun creatieve uitwerkingen van het scholenproject exposeren in de Zuiderkerk. We roepen dan ook deze kinderen en hun ouders zeker op om te komen luisteren als extra muzikale toevoeging aan deze belangrijke lesstof.”

Voor de muzikale invulling werd veelal nieuwe muziek aangeschaft en geschreven om zo de voorstellingen van de juiste mix van ingrediënten te voorzien. Het orkest speelt fanfaremuziek met impact, maar toont zich ook in verrassende muzikale ontmoetingen. Het orkest wordt aangevuld met zangeres, zangers en een combo. Peter: “We geven de avonden niet voor niks de noemers uniek, universeel en uitbundig. Dat zegt dus al dat we gaan uitpakken op allerlei vlakken. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de artistieke, bijzondere invulling van het licht. Het is voor de beleving straks niet leuk daar nu al over in detail te treden, want het maakt allemaal onderdeel uit van een totaalplaatje. Komt dat dus vooral zien en horen!”

Gratis toegang voor iedereen
Doordat de fanfare haar ambitieuze en bijzondere plan bij fondsen indiende die daar positief op reageerden, is de avond gratis toegankelijk. Peter: “We krijgen hier veel reacties op, maar het is echt gewoon gratis en wat je ervoor krijgt zal je verbazen. Het benodigde budget was enorm, het is dan ook fantastisch dat dit op deze wijze lukt. Het feit dat wij in vrijheid mogen muziek maken is ons gelukkig gegeven en we willen deze avond daarom laagdrempelig organiseren en samen met zoveel mogelijk anderen beleven.” Om de entree in goede banen te leiden moeten bezoekers vooraf een ticket registreren. Peter: “Er zijn al enorm veel kaarten geregistreerd, dus dat maakt ons alleen maar enthousiaster over dat wat we met zijn allen voorbereiden. We kijken er ontzettend naar uit om dat straks aan Aalten te laten zien en horen!”

Kaarten zijn te registreren via www.eendrachtaalten.nl/openogen.

'Open Ogen' heet de concertreeks van Eendracht. Foto: PR