Top fietsdorp in wording

Het zal een hard gelag zijn geweest voor een enkele wethouder. Dit keer was de gemeente Aalten niet een van de beste. Gelukkig zal dat als uitdaging opgepakt worden om in een van de komende jaren wel als beste fietsdorp door de Fietsersbond te worden onderscheiden. Met behulp van de beoordeling van die bond kan daar zeer gericht aan gewerkt worden. Een gemeente wordt door de Fietsersbond beoordeeld op negen factoren. Dat kan tot een maximale totaalscore van vijf leiden. Aalten kreeg een 3,7. Op één onderdeel heeft de gemeente de maximale score gekregen. De rotondes kregen een vijf. Dat betekent dat deze vanuit het oogpunt van de fietser voor honderd procent veilig zijn. Voor de zekerheid herhaal ik dit nog eens: met de rotondes in Aalten is alles in orde.
De werkelijkheid is anders, althans als ik af ga op de discussie in de laatste gemeenteraadsvergadering. Daarin werd gesproken over de rotonde in de Dijkstraat, Ludgerstraat en Stationsstraat, die door fietsers als verkeersonveilig wordt ervaren. Of dat betekent dat die werkelijk onveilig is, is niet duidelijk. Het is een gevoel, maar politici gaan vaker op gevoel af in plaats van feiten. Feiten konden tot nu toe niet boven tafel gehaald worden, maar er komt nu een onderzoek van een onafhankelijk bureau. Misschien eerst in gesprek met de Fietsersbond?
Maar ik wil het niet hebben over rotondes. Ik wil Aalten juist bemoedigend toespreken. Buurgemeente Winterswijk werd afgelopen vrijdag door de Fietsersbond uitgeroepen tot beste kleine fietsgemeente van Nederland. Het gebeurt niet vaak dat die het beter doet dan Aalten. Winterswijk scoorde een 4,2. Dat is niet veel hoger. Als fietser kom ik regelmatig in beide gemeenten en kan ik bevestigen dat de verschillen niet heel zo groot zijn. In Aalten en Winterswijk ben ik als fietser op mijn gemak. Dat geldt zeker voor de rotondes in beide plaatsen.
Wat ontbreekt is een fietsstraat van de scholengemeenschap in Aalten naar die in Winterswijk. Een fietsstraat? Dat is een comfortabel fietspad waarop de fietser altijd voorrang heeft, zodat die snelheid kan maken en niet te vaak hoeft af te remmen voor passerende blikmobielen. Waarom van school tot school? Omdat ik elke keer wanneer ik vroeg in de morgen over het fietspad langs de Misterweg en de Bredevoortsestraatweg rijd vele scholieren tegen kom, die in beide richtingen gaan.
De knelpunten liggen vooral in beide bebouwde kommen. Daartussen kan op de B-weg naast de grote weg simpel de voorrangssituatie veranderd worden. Zodra ik in Aalten ben, moet ik vaker in de remmen knijpen. Prettig voor een fietser in Aalten zijn de afdalingen. De snelheid neemt dan zodanig toe, dat het verstandig zou zijn om de fietser in elke afdaling altijd voorrang te geven. Gemeente leg ook daar fietsstraten aan. Ik zal niet meteen alle verbeterpunten prijsgeven. De verantwoordelijk wethouder kan mij daarvoor uitnodigen. Mijn uurtarief hoeft geen belemmering te zijn.