Foto: PR
Foto: PR

Nederlands en Arabisch leren in de Bibliotheek

AALTEN/DINXPERLO - Op 8 januari zijn de Bibliotheek en de Cultuurverbinders gestart met Nederlandse en Arabische les in de Bibliotheek Aalten. Behalve in schoolvakanties, geven Nederlandse en Syrische taalvrijwilligers vanaf nu iedere woensdagmiddag tussen 14.30 en 16.00 uur les aan zowel kinderen als volwassenen.

Kinderen die met hun ouders vanuit een Arabisch land naar Nederland zijn verhuisd, gaan hier naar school en pikken het Nederlands snel op. Omdat ze overwegend Nederlands spreken, raakt hun moedertaal vaak naar de achtergrond. Dit is jammer. Wanneer ze hun moedertaal niet blijven ontwikkelen, wordt het contact met de grootouders, ooms, tantes, neven en nichten die nog in hun thuisland wonen moeilijker. Simpelweg, omdat ze elkaars taal niet meer spreken.

Aan de andere kant hebben de ouders van de kinderen vaak meer moeite om de Nederlandse taal te leren. Vandaar dat taalvrijwilligers sinds het begin van dit jaar in de Bibliotheek Aalten les geven aan zowel kinderen als volwassenen. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de kinderen krijgen les in het Arabisch en terwijl de ouders toch zitten te wachten op hun kroost, gaan ze met een taalvrijwilliger in het Nederlands in gesprek over alledaagse onderwerpen. Dit gebeurt iedere woensdagmiddag, met uitzondering van de schoolvakanties, tussen 14.30 en 16.00 uur. Bij aankomst krijgen de kinderen eerst een glaasje ranja en kunnen ze even bijkomen van een dag school. Daarna gaan zowel de kinderen als hun ouders aan de slag.

"Ben je of ken je iemand die ook graag Nederlandse of Arabische les wil? Kom dan eens op woensdagmiddag een kijkje nemen in de Bibliotheek Aalten", zegt de organisatie. In de Bibliotheek Dinxperlo worden ook taallessen gegeven. Deze zijn nu verplaatst naar de vrijdagmiddag.