Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto: Foto:

Oplossing zoekplaatje:
boerenbruiloft in Bredevoort

BREDEVOORT - Het zoekplaatje was een foto van de boerenbruiloft in Bredevoort in 1982 met deelname van leden van de Folkloristische Dansgroep 'De Klepperklumpkes' uit Aalten.

We kregen een prachtig verhaal van Jan Oberink uit Aalten, destijds en nog steeds actief bij deze dansgroep. Jan schrijft: "Op deze foto van de boerenbruiloft zien we Jacob Fries. Gerrit Eppink en Jacob Fries waren altijd de zogenaamde 'touwspanners'. Het bruidspaar moest als ze de buurt binnenkwamen, een 'witte' (jenever) of een 'rode' (bessenjenever) schenken. Ikzelf sta ook op deze foto. Naast mij staat Wim Winkelhorst. Linksachter met pet is waarschijnlijk Ebbers die de bruidskoe in de optocht meevoerde.
Ik ben na de bruiloft ook verder wezen vieren bij Geert en Rinie in hun huis aan de Koppelstraat. De foto is gemaakt in de Hozenstraat. Die nacht volgend op de bruiloft onweerde het heel erg. Ik had nogal diep in het glaasje gekeken, maar werd in mijn diepe slaap ruw gestoord door een enorme knal, meer een knetter. Ik dacht werkelijk dat het in mijn huis was ingeslagen. De volgende morgen zagen we de enorme ravage achter ons huis. De populier die zo'n tien meter achter ons huis stond, was vanaf de grond tot vijf meter hoog finaal gespleten. De brokken lagen wel 30 meter ver het weiland in. Het gaas en het ijzerwerk van het hek en de poort waren totaal gesmolten door de hitte van de bliksem".

Erna Fries: "Prachtig! Mijn vader, tweede van links en daarnaast Gerrit Eppink, heerlijk aan de borrel tijdens de boerenbruiloft." Geert Migchelbrink: "Dit was in de zomer van 1982. Mijn vrouw Tinie en ik waren net negen maanden getrouwd, toen we gevraagd werden om nogmaals te trouwen voor de boerenbruiloft. Er werd een touw gespannen door de buurt, waar ik de bruid ophaalde. Hier werden de heren op een borrel getrakteerd en de dames op een citroen-brandewijn, voor zover ik het nog weet. De 'Hozze' (Hozenstraat) werd gekozen, omdat dit straatje er nog zo authentiek uitzag."