De eerste electrocar is al vier jaar geleden afgeleverd in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
De eerste electrocar is al vier jaar geleden afgeleverd in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Kwetsbare bewoners buitengebied ophalen met elektrische auto

AALTEN – In het uitvoeringsprogramma dat burgemeester en wethouders in 2018 hebben opgesteld 2018 was als actiepunt opgenomen, dat onderzocht zou worden hoe het buitengebied (nog) beter ontsloten kan worden. Daarbij gaat het vooral om oudere en kwetsbare bewoners, die zelf geen vervoer hebben om naar de grotere kernen voor familiebezoek, boodschappen en de kapper te gaan. Uit een enquête is gebleken dat veel mensen zich met behulp van familie en vrienden redden en dat de vraag naar aanvullende vervoersmogelijkheden niet groot is. Marga Klompé wil echter één van hun elektrokarren vervangen door een elektrische auto, waardoor ook kwetsbare inwoners in het buitengebied veilig kunnen worden vervoerd. B en W verwacht dat dit voldoende extra is voor een goede ontsluiting van het buitengebied.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ook auto uit Breedenbroek ingezet
Bewoners in het buitengebied van De Heurne en Dinxperlo maken al gebruik van een dorpsauto, die gestationeerd is in Breedenbroek. Deze auto wordt in een elektrische auto omgezet. Zowel de elektrische auto voor Marga Klompé als die in Breedenbroek zullen worden gefinancierd met een subsidieaanvraag bij LEADER, het programma waarmee projecten die bijdragen aan de vergroting van de leefbaarheid van het platteland worden gefinancierd. Voor co-financiering van LEADER-projecten heeft de gemeente Aalten geld in de begroting opgenomen. De elektrische auto in Breedenbroek wordt voor een vijfde deel door de gemeente Aalten mee betaald. De rest wordt bijgedragen door de gemeente Oude IJsselstreek.

Voldoende vervoersmogelijkheden beschikbaar
De gemeente heeft samen met het Platform Aalten, waarin de belangenorganisaties en gemeenschapshuizen in het buitengebied samenwerken, de elektrokar-initiatieven en Figulus Welzijn de mogelijkheden voor alternatieve vervoersmogelijkheden in het buitengebied onderzocht. Het Platform Aalten heeft de enquête uitgezet onder de leden van het Platform en daarmee de behoefte gepeild. De conclusie van de gemeente is dat met de twee elektrische auto's, die beschikbaar zijn, aan de behoefte kan worden voldoen. Voor Barlo-Dale is er bovendien de zorgcoöperatie, die de beschikking heeft over een groep vrijwilligers, die kwetsbare mensen vervoeren. Voor langere ritten, zoals naar bijvoorbeeld het streekziekenhuis is ZOOV, het regionale vervoerssysteem van de Regio Achterhoek, beschikbaar.