Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Gemeente Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: Gemeente Aalten

Aalten: prachtige gemeente waar we een beetje trots op mogen zijn"

Wethouder Hans te Lindert genomineerd als beste bestuurder

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Kulturhus in Dinxperlo blikte burgemeester Anton Stapelkamp terug op 2019 en vooruit op 2020. Daarbij herinnerde hij er aan, dat de gemeente Aalten, ontstaan door de fusie van de gemeentes Aalten en Dinxperlo, inmiddels vijftien jaar bestaat. Ook maakte hij bekend dat wethouder Hans te Lindert is genomineerd voor de verkiezing van de beste bestuurder van een kleine gemeente.

Goede leefomstandigheden
In beeldende taal blikte de burgemeester terug op de vijftien jaar gemeente Aalten. "De zwangerschap was moeizaam, de geboorte zwaar, de peuter leerde met veel vallen en opstaan lopen maar langzaamaan groeit de boreling uit tot een mooie kerel. Of mooie meid, wat u wil." Het heeft geleid tot een "prachtige, diverse en actieve gemeente, waar we beste wel een beetje trots op mogen zijn". Net geen paradijs, maar een plek waar de levensomstandigheden goed zijn. Stapelkamp keek tevreden terug op de bijna twee jaar, waarin de nieuwe gemeenteraad aan het werk is. Door het gezamenlijke raadsprogramma staat samenwerking voorop. "Bijzonder in deze tijd van polarisatie." Blijkbaar is in de afgelopen ruim anderhalf jaar ook het werk van wethouder Hans te Lindert opgevallen, zodat hij werd genomineerd voor beste bestuurder van een kleine gemeente van het vakblad Binnenlands Bestuur. "Als zelfs onze jongste en minst ervaren wethouder blijkbaar al zo goed is, hoe goed moet de rest van de wethouders dan niet zijn?"

Grote opgaven
De burgemeester blikte vooruit op de grote opgaven die het gemeentebestuur te wachten staan. "Er zullen op tal van terreinen vergaande besluiten genomen moeten worden." Hij noemde het centrumplan voor Dinxperlo en de omgevingswet, waar wethouder Ted Kok druk mee zal zijn. Burgemeester Stapelkamp pikte er echter twee onderwerpen uit, die hij extra wilde belichten. Allereerst de duurzaamheid, waarvoor wethouder Marin Veldhuizen verantwoordelijk is, waar extra op moet worden ingezet om te zorgen dat ook in Aalten minder energie wordt verbruikt en meer duurzaam wordt opgewekt. "We zullen als mensheid naar mijn mening stevig op de rem moeten gaan staan en ook als lokale samenleving zullen we een steentje moeten bijdragen." Maar dat heeft niet alleen nadelen, maar ook kansen "voor creatieve ondernemers met visie en lef". De burgemeester riep iedereen op om zelf na te denken over de eigen rol hierbij.

Nadenken over eigen bijdrage
Ook veel aandacht zal het sociaal domein krijgen, waarvoor de wethouders Joop Wikkerink en Hans te Lindert verantwoordelijk zijn. "Wie echt hulp nodig heeft kan op de gemeente rekenen", zei de burgemeester. "Daar mag geen twijfel over bestaan. Maar te makkelijk wordt er soms een beroep gedaan op de jeugdzorg of de WMO, gewoon omdat men er recht op heeft. Ook als burgers daar makkelijk financieel zelf in kunnen voorzien of er goedkopere alternatieven zijn. En dat is moeilijk te accepteren in een tijd van grote tekorten." Juist door die tekorten zal de gemeente moeten kijken hoe meer op preventie ingezet kan worden, zodat er minder een beroep op WMO en Jeugdzorg wordt gedaan. "Welke bijdrage kunt u leveren aan het beheersbaar en betaalbaar houden van de lokale zorgverlening? Denk er eens over na, alleen of samen in uw familie of buurt."

Vrijheid samen vieren
Aan het eind van zijn toespraak blikte de burgemeester vooruit op de activiteiten in het kader van samen 75 jaar vrijheid vieren. Op 29 maart komen acht Achterhoekse en zes Duitse gemeenten samen in Heelweg, waar het startschot wordt gegeven voor het regionale programma van gedenken, bezinnen en vieren. In de gemeente Aalten zijn meer dan honderd organisaties betrokken bij de tientallen activiteiten. De vrijheid samen vieren met Duitsers, weet de burgemeester, is voor sommige mensen nog gevoelig. "Maar juist in dit deel van het land waarin we letterlijk op de grens leven zullen we moeten investeren in de onderlinge contacten, zodat we in 2045 ook honderd jaar samen vrijheid kunnen vieren."