Een nog rechte beek naast me.Foto: Bernhard Harfsterkamp

Een nog rechte beek naast me.Foto: Bernhard Harfsterkamp

Foto:

Bij de Boombeeksbrug

AALTEN – Nadat ik over enkele paden ben ik gefietst, die langs de Boven-Slinge lopen of in de nabijheid ervan, ben ik op het bankje bij de Boombeeksbrug gaan zitten. Als ik naar voren kijk zie ik de brug en daarachter de brede beek, die hier vrijwel recht is. Ook als ik naast me kijk zie ik de beek, die vanaf hier tot aan de Twenteroute vrijwel recht is. Met af en toe een flauwe bocht, dat nog wel.

Door Bernhard Harfsterkamp

Een rechtgetrokken beek werd in het verleden "genormaliseerd" genoemd. Gekanaliseerd kun je ook zeggen. Het is niet zo dat de Boven-Slinge overal veel bochten, meanders genoemd, had. Wel veel meer dan nu. Is het verval groter, oftewel wordt over een kortere afstand een groter hoogteverschil overbrugt, dan heeft een beek de neiging een rechtere loop te kiezen. Het deel van de Boven-Slinge tussen Aalten en Varsseveld is overigens al meer dan honderd jaar geleden rechtgetrokken. Een vroeg voorbeeld van "normalisatie".

Als ik op het bankje zit, denk ik aan een "plan" dat ik zo'n vijftien jaar geleden bedacht. Geen uitgewerkt plan, maar meer een idee hoe het ooit zou kunnen. Ik zag een Boven-Slinge voor me, die vanaf de bron bij Südlohn tot aan de plek waar die bij Gaanderen uitmondt in de Oude IJssel kronkelde. Begeleid door een reeks van beekbossen en bloemrijke natte hooilanden. Niet zo'n vreemde gedachte, want de Boven-Slinge geldt als een van de waardevolste beken van ons land, als je naar de kwaliteit van het water en de natuur erin en erlangs kijkt.

Dat geldt vooral voor het Winterswijkse gedeelte. Om preciezer te zijn: voor het deel vanaf de grens tot aan de Misterweg in Winterswijk. Daarna liggen er nog vele kansen om de beek aantrekkelijker te maken voor mens, plant en dier. Op een enkele plek in Aalten is er al wel iets aan gedaan, maar er kan nog veel meer. Omdat ik vijftien jaar geleden nog gemeenteraadslid was, bracht ik mijn idee in bij de Regio Achterhoek. Ik zag het als een belangrijk project dat in gezamenlijkheid met geld van gemeenten, Provincie en Rijk uitgevoerd zou kunnen worden.

Alle Achterhoekse raadsleden mochten meedenken en projectvoorstellen doen. Het leverde een lange lijst op, waarover gestemd werd tijdens een grote bijeenkomst in de Radstake. Nou, mijn Boven-Slinge plan was kansloos. Alles wat met bedrijvigheid en wegen had te maken kreeg de hoogste prioriteit. Er wordt altijd geroepen dat we in een gebied wonen met een prachtig landschap en waardevolle natuur, maar daarin investeren is nog steeds een te grote stap.

Langs die rechte beek wordt volop gefietst, merk ik als ik op het bankje zit. Vandaag vooral door sportievelingen op hun racefietsen. Dan fiets je snel en ontgaat veel van de omgeving je. Voor de gewone fietser is het niet zo interessant om een half uur langs een kanaal te fietsen. Dat is vooral saai. Daarom heb ik mijn droom over één lange groene zone vanaf Südlohn tot aan de Oude IJssel maar weer achter uit mijn geheugen opgediept. Tenslotte is het nieuwe jaar net begonnen en dan is er altijd even hoop dat het allemaal veel beter kan. Ook langs de Boven-Slinge.