HansObbink leert de cursisten de kneepjes van het ambacht korfvlechten. Foto: PR
HansObbink leert de cursisten de kneepjes van het ambacht korfvlechten. Foto: PR Foto:

Bijenvereniging Aalten start seizoen vol

activiteiten met cursus korfvlechten

AALTEN - Voor het nieuwe seizoen heeft de Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Aalten weer verschillende activiteiten op het programma staan.

Net als veel andere verenigingen heeft de bijenvereniging als eerste de nieuwjaarsvisite op de agenda staan. Al een aantal jaren worden de leden van afdeling Aalten uitgenodigd door afdeling Winterswijk voor de Nieuwjaarsvisite. Deze Nieuwjaarsvisite en andere activiteiten werden door Winterswijk vaak georganiseerd in de Schoppe bij kinderboerderij Freriks. Door de gewijzigde situatie kon de vereniging daar vorig jaar niet terecht en werd de nieuwjaarsvisite door de afdeling Aalten georganiseerd en werd de afdeling Winterswijk uitgenodigd bij rustpunt 'De Maote' aan de Heegtweg. Afdeling Winterswijk heeft aangegeven dit jaar de nieuwjaarsvisite te organiseren, en er is afgesproken dat beide clubs de nieuwjaarsvisite vanaf nu bij toerbeurt organiseren. Dit jaar wordt deze gehouden op donderdag 9 januari vanaf 20.00 uur bij Speeltuinvereniging Hakkelderkamp, Beuzenes 48 in Winterswijk. Hiervoor zijn de imkers uit Aalten dus ook uitgenodigd.

Cursus korfvlechten
Al twee jaar eerder organiseerde de NBV afdeling Aalten een cursus korfvlechten. Vroeger werden veel bijenvolken gehouden in korven. Tegenwoordig gebeurd dat veelal in kasten met uitneembare ramen met raat, omdat dit op veel manieren makkelijker werkt. Wel worden korven nog gebruikt om bijvoorbeeld en zwerm te scheppen of tijdelijk een volk in te huisvesten. Daarnaast is een korf een prachtig voorwerp om tijdens presentaties en open dagen te laten zien en te vertellen over hoe zo'n korf werd toegepast.
Vanwege de ruime belangstelling voor het ambacht korfvlechten wordt ook deze winter weer een cursus georganiseerd.

Hans Obbink

leert cursisten

korfvlechten

in zeven

zaterdagen


Zaterdag 11 januari is de eerste bijeenkomst van de cursus. Deze wordt gehouden bij rustpunt 'De Maote' van Wim en Annelies Westerveld, Heegtweg 1a. Onder leiding van Hans Obbink leren de deelnemers tijdens zeven zaterdagen van 9 tot half 12 hoe een korf gevlochten kan worden. De kosten voor deze cursus van zeven zaterdagen bedragen 90 euro inclusief twee keer koffie of thee per morgen, overige consumpties tegen betaling.
Er kunnen per cursus maximaal acht mensen deelnemen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Hans Obbink, via 06-2705 3085 of hansobbinksr@gmail.com of via een van de ander bestuursleden.

Samenwerking
Op initiatief van NBV afdeling Aalten is woensdag 27 november en overleg geweest met de buurverenigingen. Tijdens het eerste oriënterende overleg hebben Imkersvereniging de Grensstreek (de nieuwe naam voor de imkers uit Dinxperlo, Gendringen en omstreken), NBV afdelingen Varsseveld, Winterswijk en Aalten besproken hoe en op welke gebieden er kan worden samengewerkt. Zo kan worden samengewerkt bij het organiseren van cursussen en lezingen, waarbij wel iedere vereniging zijn eigen identiteit behoudt.

De Grensstreek organiseert dit seizoen een cursus waaraan ook potentiële imkers van de buurverenigingen kunnen deelnemen. Hierbij is afgesproken dat de cursisten lid worden van de vereniging in de plaats waar ze wonen. Vanuit die vereniging worden ook de benodigde praktijkbegeleiders gevraagd.

De cursus start eind februari en bestaat uit vijf theorielessen en tien praktijklessen. De kosten zijn 150 euro, exclusief cursusmateriaal en exclusief een veger. De cursisten moeten zelf voor de benodigde imkermaterialen zorgen.
Er is nu nog plaats voor acht cursisten. Aanmelden kan tot 15 januari via de secretaris van de afdeling Aalten. Dan ontvangt men de volledige informatie over deze cursus.

Studieclub
Na twee succesvolle jaren waarin NBV afdeling Aalten studieclubs heeft georganiseerd gaan er ook in 2020 weer een aantal studieclubs van start. Het voornemen is om vroeg in het seizoen te beginnen zodat de studieclubs het hele 'bijen-seizoen' actief kunnen zijn. Onder begeleiding van een ervaren 'mentor', een imker met ruime ervaring, wordt in groepjes van circa zes beginnende- of potentiële imkers met elkaar, van elkaar van alles geleerd over het nut en de noodzaak van het houden van bijen. En hoe deze fascinerende hobby kan worden uitgeoefend. Omdat er vroeg in het seizoen wordt begonnen is het noodzakelijk om tijdig inzichtelijk te hebben hoeveel deelnemers en leiders er zullen zijn. Wie wil deelnemen aan een studieclub of wie eventueel een studieclub zou willen leiden, kan dit melden via het secretariaat. Als het mogelijk is wil de vereniging tijdens de jaarvergadering van dinsdag 11 februari de indeling van de studieclubs bekend maken.

Andere activiteiten.
In juli neemt de vereniging deel aan de landelijke open imkerijdag en wordt er een open dag gehouden bij de bijenstal bij kinderboerderij De Ahof. Daar zijn dan imkers aanwezig om de bezoekers te informeren over het houden van bijen en alles wat daar bij komt kijken
In de zomer wordt ook een 'om de middag' georganiseerd. Dit is een bijeenkomst waar imkers met hun partners bij elkaar komen en in een ontspannen sfeer, onder het genot van een hapje en een drankje, met elkaar praten over 'koetjes en kalfjes' maar vooral over 'bloemetjes en bijtjes'.
Voor de maanden mei en juni staan, bij de bijenstal met educatieruimte, weer een aantal lessen voor schoolklassen geplan; deze worden verzorgd in samenwerking met Staring Educatie.

De kwispeldans
De NBV afdeling Aalten vindt het belangrijk om de leden goed te informeren over de verschillende zaken die de vereniging aangaan. Dat doet men via 'De Kwispeldans'. Bijenhouders weten het: de kwispeldans wordt uitgevoerd door de verkennerbij. Via deze dans deelt zij de informatie met de andere bijen. Aangezien niet alle imkers even goede dansers zijn,communiceert NBV afdeling Aalten met de leden via een nieuwsbrief, die als naam 'De Kwispeldans'. kreeg. Een aantal keren per jaar wordt deze nieuwsbrief onder leden en geïnteresseerden verspreid.
Deze nieuwsbrief is ook te vinden op de website van de vereniging. Hier zijn ook de contactgegevens en meer informatie over de afdeling en te vinden.


aalten.bijenhouders.nl

De Bijenvereniging verzorgt lessen in en om de bijenstal met educatieruimte bij kinderboerderij De Ahof. Foto: Gerard te Hennepe
Tijdens de Open Imkerijdagen vertelllen imkers over het houden van bijen en alles wat daar bij komt kijken. Foto: Gerard te Hennepe