Het bovenaanzicht. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het bovenaanzicht. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Dorpskerk flink op de schop

DINXPERLO - Tot volgend voorjaar kerkt de Protestantse Gemeente wekelijks in de kerk in De Heurne, en niet - zoals voorheen gebruikelijk - de ene week in Dinxperlo en de andere week in De Heurne. De reden: de Dorpskerk in Dinxperlo gaat op de schop. Letterlijk, zelfs.

Door Lydia ter Welle

Bij de ingangen van de kerk staan grote containers voor het afval. Binnen in de kerk 'heersen' momenteel kruiwagens en schoppen. Het imposante orgel is helemaal ingepakt in plastic. De kroonluchters zijn tijdelijk verdwenen. Vrijwilligers, volgens aanvoerder van de club Gerrit Gerritsen zo'n dertig in totaal, zijn dagelijks in groepjes van vier tot zeven man in de weer met het verwijderen van de banken en de vloer uit de zijbeuken van de kerk. Ook achter uit de kerk zijn enkele rijen banken verdwenen.

Gerritsen legt uit: "Die banken in de zijbeuken werden niet veel gebruikt. Door de grote pilaren die het dak van de kerk dragen, heb je vanuit de zijbeuken lang niet overal goed zicht op het centrale deel van de kerkzaal. Bovendien werkten die massieve banken ook optisch gezien niet mee aan een gevoel van ruimte in de kerk. We hebben dus banken verwijderd. Uit de zijbeuken zijn ze helemaal weg, en daar is de vloer verwijderd. Straks wordt de vloer gelijk gemaakt met het centrale deel. Er komt vloerverwarming onder, en er komen stoelen voor terug. Daarmee oogt de kerk niet alleen veel ruimer, maar is ook veel flexibeler te gebruiken."

Ook achterin zijn enkele rijen banken verwijderd en is de vloer weg. Daar wordt een garderobe gerealiseerd en ook daar komt vloerverwarming. Gerritsen: "Het luchtverwarmingssysteem van deze kerk dateert al van midden vorige eeuw en is aan vernieuwing toe. We gaan dat combineren met de vloerverwarming. Daardoor moeten er ook leidingen worden vervangen. We gebruiken deze renovatie van onze kerk nu meteen ook om dat goed voor elkaar te maken, toekomstbestendig. Daarnaast komen er op diverse plekken in de kerk grote beeldschermen. Links en rechts aan de pilaren van de zijbeuken, en meer naar achter links en rechts aan de muur daar waar de banken beginnen. Dat betekent dat iedereen overal vanuit de kerk straks alles goed kan zien als er bijvoorbeeld beeld gebruikt wordt bij een dienst of bij een andere activiteit. Het geluidssysteem wordt ook vernieuwd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Daarmee, en met het gebruik van stoelen in het voorste deel van de kerk, is de kerk straks veel beter te gebruiken voor activiteiten. Voor kerkdiensten, maar bijvoorbeeld ook voor concerten of voor een tentoonstelling."
De Protestantse Gemeente is erg blij dat er tot de werkzaamheden klaar zijn, naar verwachting half tot eind maart, gekerkt kan worden in De Heurne. De Heurnse kerk is per 1 mei verkocht, zodat er nog gebruik van kan worden gemaakt tot de Dorpskerk klaar is. De koper is voornemens de kerk te verbouwen tot woning.

De werkzaamheden in de Dorpskerk worden uitgevoerd door diverse bedrijven. Voor het bouwkundig werk is dat Bouwbedrijf Klomps Dinxperlo; de verwarming verzorgt Installatiebedrijf Alferink, Groenlo; elektra wordt verzorgd door Bert Kleinhesselink Dinxperlo en beeld en geluid door Schaapsoud Zwolle. Het ontwerp voor de nieuwe inrichting komt van Pim van Dijk Designs uit Zutphen. De kosten zijn begroot op ongeveer 250.000 euro. Dat bedrag wordt gedragen door de Protestantse Gemeente, die in Dinxperlo en De Heurne rond de 2.000 zielen telt. "Het is eigenlijk gewoon 'groot onderhoud' en daar hebben we geld voor gereserveerd. En wat we zelf kunnen doen, doen we ook zelf, dankzij de inzet van die ploeg van zo'n dertig vrijwilligers. Nu zijn dat vooral sloop- en opruimwerkzaamheden, straks is dat schilderwerk en schoonmaken. We zijn erg blij met de inzet van al die vrijwilligers", besluit Gerrit Gerritsen voor we naar de koffie met cake in het Kerkelijk Centrum gaan.

Een bovenaanzicht van hoe het moet worden. Illustratie: Pim van Dijk Designs uit Zutphen
In de zijbeuken zijn de banken verdwenen en wordt de vloer gelijk getrokken met het centrale deel van de kerk. Foto: Frank Vinkenvleugel