De groepsfoto van alle winnaars. Foto: Frank Vinkenvleugel
De groepsfoto van alle winnaars. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Merlijn Langenberg wint publieksprijs Lions Club Poster wedstrijd

DINXPERLO -

De elfjarige Merlijn ontving uit handen van wethouder Hans te Lindert een grote doos met allerlei tekenmaterialen. "Daar kan jij vast en zeker iets moois mee doen", verwacht de wethouder. De poster van Merlijn vat goed samen welke zaken er rond het wedstrijdthema 'de reis van vrede' spelen. Van de in totaal 1104 stemmen die zijn uitgebracht kreeg de poster van Merlijn 133 stemmen.
In totaal deden tien basisscholen uit Dinxperlo, Ulft, Terborg, Zelhem, Silvolde, Breedenbroek, De Heurne en Gendringen mee aan de wedstrijd. In de groepen 7 en 8 is een aantal weken geleden een aftrap gegeven van deze wedstrijd door de Syrische toneelspeler Haidar Habash, die met het theaterstuk KRAS | Kerf het aangrijpende en waargebeurde verhaal van zijn familie vertelt. "Eerst was ik een beetje terughoudend omdat ik dacht dat het voor kinderen van deze leeftijd misschien te heftig zou zijn", vertelt Haidar. "Maar dat bleek gelukkig erg mee te vallen." Zijn verhaal inspireerde een groot aantal leerlingen om een poster te ontwerpen. In totaal veertien groepen deden mee en uit elke groep werden op de scholen zelf twee posters uitgekozen voor de finaleronde. In totaal achtentwintig posters hebben daarna tien dagen in het Kulturhus gehangen waar iedereen kon stemmen op de mooiste poster.

De jury bestond uit wethouder Hans te Lindert, kinderburgemeester Rosanne Lohuis en de kunstenaars Dinie Wikkerink en Ed Boelaarts. Zij hebben de posters uitgebreid bekeken en beoordeel op punten als gebruikt materiaal, expressiviteit, symboliek en duidelijkheid. Boelaarts is onder de indruk van de manier waarop de kinderen dit thema hebben verbeeld. "Behalve de standaard vredessymbolen zoals een duif zagen we ook hele creatieve, maar sterke beelden die perfect weergeven wat 'de reis van vrede' is. Alle juryleden vonden in dit verband de poster van Isabel Vermeer, erg sprekend. Zij tekende een rolkoffer waarbij het de jury opviel dat deze koffer 'bijna echt lijkt te rollen'. Deze poster gaat samen met dertien andere posters nu door naar de landelijke finale. Uiteindelijk wordt in het voorjaar van 2020 in New York de winnende poster gekozen uit alle inzendingen van over de hele wereld.

Lions-voorzitter Winand Rigter en organisator Willem Jansen van Velsen zijn tevreden over het succes van deze tweede keer dat 'Lionsclub Wisch De Hamalandse Marken' de poster wedstrijd in de regio organiseert. "Scholen reageren enthousiast", aldus Jansen Van Velzen. "De voorstelling van Haidar heeft daar zeker aan bijgedragen", meent voorzitter Rigter. "Die was erg indrukwekkend en inspirerend." De kans is daarom groot dat ook volgend jaar alle basisscholen opnieuw benaderd worden om deel te nemen aan deze wedstrijd en daarbij in de groepen stil te staan bij het belangrijke onderwerp 'vrede'. "Vrede en verdraagzaamheid zijn onderwerpen waar we onze kinderen niet vroeg genoeg over kunnen vertellen en hen daarover na te laten denken", aldus Jansen Van Velsen.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Merlijn Langenberg ontvangt de Publieksprijs. Foto: Frank Vinkenvleugel
Eva Wildenbeest met haar poster en haar prijs. Foto: Frank Vinkenvleugel
De tekening van Cora Schwiening. Foto: Frank Vinkenvleugel
De tekening van Chaeyenne Pool. Foto: Frank Vinkenvleugel