Mubascher Khan in zijn cocktail- en sishalounge After Dark. Foto; Frank Vinkenvleugel
Mubascher Khan in zijn cocktail- en sishalounge After Dark. Foto; Frank Vinkenvleugel Foto:

Woonkamersfeer centraal bij cocktail- en shishalounge After Dark

SUDERWICK - In augustus is de cocktaillounge en shisha bar After Dark geopend aan de Sporkerstrasse 10 in Suderwick. Daar kan men terecht voor een cocktail, een biertje, een cappuccino, koffie, thee, kleine snacks of als men dit eens wil proberen een waterpijp. De gastvrijheid en de huiselijke sfeer zorgen er voor dat bezoekers even fijn kunnen relaxen na een dag hard werken en gezellig andere mensen ontmoeten.

Door Waltraud Wensink

De oorspronkelijk uit Pakistan afkomstige eigenaar Mubascher Khan hoopt dat de zaak goed gaat draaien en dat ook de mensen uit Dinxperlo en omstreken de weg naar After Dark weten te vinden. Khan: "Ik heb naast deze cocktail- en shishalounge ook nog een baan als sociaal werker bij de stad Hamminkeln. Ik houd me daar bezig met de sociaal zwakkeren binnen de samenleving en met vluchtelingen. Ook ben ik nog werkzaam bij de vrijwillige brandweer en dat doe ik met hart en ziel. Op die manier probeer ik ook goed te integreren in de samenleving. Ik zie deze zaak eigenlijk als een soort van hobby naast mijn werk."

Mubascher Khan is al sinds 1995 in Duitsland en beheerst de Duitse taal goed. Ook probeert hij al een paar woordjes Nederlands te praten. Al langer was Khan al op zoek naar een geschikte locatie voor zijn cocktail- en shishalounge en zag op het internet dat er in Suderwick een locatie vrij kwam. "Dat leek me een geschikte plek, zo naast ijssalon Claudio en met een mooi plein aan de voorzijde van het gebouw. Daar ben ik toen voor gegaan. Ik heb alles naar eigen smaak en inzicht ingericht en hoop dat het zich langzaam rond spreekt", aldus Khan. Met alle plezier geeft hij trots een rondleiding door zijn zaak. Wat gelijk opvalt is de frisse uitstraling en de heerlijke zoete geur. Er hangt een grote flatscreen aan de muur en er staan achter in een speciale ruimte ook twee speelautomaten. De zaak ziet er geordend en schoon uit en er hangt een relaxte sfeer. Door de hele ruimte heen zijn verschillende hoekjes waar men gezellig kan zitten. Dat kan in een klein gezelschap maar ook in een grotere groep. Khan:" Dat is ook precies wat ik graag wil uitstralen. Het is de bedoeling dat de mensen die hier komen zich op hun gemak voelen en zich lekker kunnen ontspannen zoals ze dat zelf willen. Er komen hier ook regelmatig jongeren en die noemen het dan 'chillen' maar het komt op hetzelfde neer. Iedereen is hier van harte welkom, jong of al wat ouder. We hebben echter wel de regel dat we pas alcohol schenken volgens de regels in Duitsland vanaf 18 jaar en ook voor het gebruik van de waterpijp geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar en ouder. Bij twijfel moet iedereen zich kunnen legitimeren, daar letten we goed op."

Geen discotheek
De naam' After Dark' is gekozen naar een bioscoopfilm waarin de naam After Dark in een van de liedjes bleef hangen in het hoofd van de huidige eigenaar. Khan: "Dat is de reden dat ik die naam heb gekozen. Je moet 'After Dark' niet zien als een disco, café of bar waar luide muziek wordt gedraaid. Ik probeer juist een gemoedelijke sfeer te creëren, een soort van woonkamersfeer. We zijn al vanaf 16:00 uur open en dan kan je gerust al voor een koffie naar binnen komen. Het valt me op dat de jongeren inmiddels hun weg hebben gevonden naar After Dark. Het zijn rustige en gezellige jongeren, die echt aan het chillen zijn met elkaar. Dat is ook de bedoeling. Ze kunnen hier tv kijken als ze dat willen, of in de avonduren een voetbalwedstrijd kijken. In de zomer hoop ik ook buiten leuke tafeltjes en zitjes neer te zetten zodat ook daar de mogelijkheid geboden wordt om gezellig wat te drinken of een waterpijp te gebruiken."

Bij heel veel mensen is de waterpijp of shisha nog een onbekend begrip. Het wordt het door sommigen geassocieerd met drugs. Daarvan neemt Khan absoluut afstand. "Ik heb dat geen moment verwacht en ik vind het ook heel vervelend als dat soort negatieve geruchten de ronde doen. In de Arabische landen is de waterpijp roken juist een sociaal gebeuren en erg traditioneel."

Wikipedia zegt het volgende over de waterpijp: 'Een waterpijp is een apparaat voor het roken van gearomatiseerde pijptabak. Het wordt veel gedaan in restaurants, cafés die dan doorgaans shishalounge heten'. Khan laat de diverse soorten fruitmengels zien die voor de waterpijp gebruikt worden. Men kan in z'n eentje een waterpijp roken maar ook met meerderen tegelijk. De eigenaar van After Dark benadrukt: "Maar voel je vooral niet verplicht. After Dark is er voor iedereen die even gezellig en ontspannen in een woonkamersfeer wil relaxen. Niks moet!"

Op de kaart staan cocktails zoals Sex on the Beach, Pina Colada, Swimmingpool of een Touch Down, maar ook alcoholvrije drankjes, diverse biersoorten en kleine snacks. Ook is er gelegenheid de ruimte te huren voor een feestje; waarbij ook een buffet tot de mogelijkheden behoort. Mubascher Khan informeert iedereen graag over de mogelijkheden.
Meer informatie is te vinden op de facebookpagina. After Dark is dagelijks vanaf 16:00 uur geopend aan de Sporkerstrasse 10 in Suderwick.