Een AED in een buitenkast. Ook in De Heurne hangen vier AED's, die 24/7 bereikbaar zijn. Foto: Lydia ter Welle
Een AED in een buitenkast. Ook in De Heurne hangen vier AED's, die 24/7 bereikbaar zijn. Foto: Lydia ter Welle

Heurns Belang houdt AED- en reanimatiecursus in De Heurne

DE HEURNE - In De Heurne wordt een nieuwe cursus gestart voor reanimatie en bediening van de AED. De cursus bestaat uit één lesavond die wordt gegeven op donderdag 21 november van 19.00 tot 22.00 uur in Café Bruggink, Caspersstraat 2 in De Heurne.

Deze cursus is bedoeld om het aantal mensen dat kan worden opgeroepen bij een reanimatie via Hartslag Nu uit te breiden en zo de overlevingskansen te vergroten bij een hartstilstand. Ook mensen die zich niet willen aanmelden voor Hartslag nu, maar die graag willen weten hoe reanimeren in zijn werk gaat en hoe je een AED moet bedienen en wat je moet doen als er een hartstilstand in de buurt plaatsvindt, zijn van harte welkom. Voor hen bedragen de cursuskosten 45 euro inclusief koffie. Voor verdere inlichtingen en aanmelding kan men zich melden bij B. Bruggink, Keizerweg 2B in De Heurne, tel.0315653222 of 0620562759, ook per mail is dit mogelijk: bbruggink@hetnet.nl. Aanmelden voor de cursus is mogelijk tot zondag 3 november. Heurns Belang krijgt van de gemeente een bijdrage in de kosten van de cursus, echter alleen voor mensen die bereid zijn zich aan te melden bij Hartslag Nu. Bij verschillende zorgverzekeringen is het mogelijk om de kosten vergoed te krijgen; hiervoor moet men bij de zorgverzekering informeren. De cursus gaat door bij voldoende (minimaal zes personen) aanmeldingen.

In De Heurne hangen vier AED`s en wel bij tankstation Heinen (Teunismolen), bij café Bruggink, basisschool De Höve en bij Landwinkel Smits. De AED`s in De Heurne zijn aangesloten op het netwerk van Hartslag Nu, er zijn in De Heurne al meerdere vrijwilligers die reanimeren kunnen, een opleiding hebben gevolgd voor het bedienen van de AED en die zijn aangesloten bij Hartslag Nu, maar Heurns Belang zou dit aantal nog graag uitgebreid zien om een betere hulpverlening bij reanimatie te krijgen, en zo De Heurne hartveilig te maken.

Alarmering bij reanimatie
Hoe werkt 'Hartslag Nu'? Wanneer iemand onwel wordt, bellen omstanders direct 112. De meldkamer schakelt de ambulancedienst in om naar het slachtoffer toe te gaan. Bij verdenking van een acute circulatiestilstand alarmeert de meldkamer ook opgeleide en geregistreerde vrijwilligers. Zij ontvangen een sms-bericht op hun mobiele telefoon met de locatie van het slachtoffer en/of de locatie van de dichtstbijzijnde AED. Deze vrijwilligers gaan naar het slachtoffer om hulp te verlenen tot de ambulance aanwezig is en professionele hulpverleners de zorg overnemen.
Mensen die al kunnen reanimeren kunnen, en die bijvoorbeeld via BHV of EHBO of vanwege hun beroep een erkend diploma reanimatie en AED hebben, roept Heurns Belang op om zich ook te melden bij Hartslag Nu. Wie eerst meer informatie wil. kan terecht bij Bennie Bruggink, of kan terecht op de website van Hartslag Nu, waar men zich ook kan aanmelden.


hartslagnu.nl