Yvonne (links) en Natalja met enkele egeltjes. Foto: Iris Jansen
Yvonne (links) en Natalja met enkele egeltjes. Foto: Iris Jansen Foto:

Yvonne en Natalja helpen negen egels de winter door

SUDERWICK - Acht baby's en één volwassen egel worden elk drie uur verzorgd door Yvonne Büdding (59) en haar dochter Natalja (24). In 2018 kregen ze de eerste egel baby aangeboden, en één die ziek van de straat werd opgeraapt. Met nog geen 100 gram betekent dat het doodvonnis, want egels moeten minstens 900 gram wegen om hun winterslaap te kunnen overleven. Dit jaar zijn het er negen, en dat geeft te denken, aldus Yvonne en Natalja.

Door Iris Jansen

Yvonne: "Iedereen ziet wel eens een klein egeltje rondscharrelen en meestal is de rest van de familie dan ook wel in de buurt, maar dit jaar is de situatie toch wel wat anders. Door de grote droogte dit jaar en de daarmee gepaard gaande harde uitgedroogde bodem, is er een ernstig voedseltekort voor de egels. Er zijn gewoonweg geen wormen, slakjes en torretjes meer te vinden en veel egels verhongeren of raken ondervoed zodat ze een winterslaap niet zullen overleven. Op zoek naar voedsel, zijn ze vaak ten dode opgeschreven en velen worden overreden. Bij egels is het zo geregeld dat moeder de jongen opgeeft wanneer er een voedseltekort is. Ja, de natuur is hard, maar die kleintjes redden het dan niet meer."

Natalja: "Dit jaar hebben we er al negen die in Suderwick gevonden zijn. Met elk nieuw egeltje gaan we naar de dierenarts in Werth. Dr. Beykirch onderzoekt ze en kijkt de ontlasting na, want veel egels lijden onder longworm en vlooien. De fout die vaak, zelfs door dierenartsen, wordt gemaakt is het ontwormen met spot-on, die druppels die je bij honden in hun nek druppelt. Daar gaan ze snel van dood. Inmiddels hebben mijn moeder en ik al veel informatie en ervaringen verzameld, om zo goed mogelijk de egels te verzorgen. In het voorjaar zetten we ze weer op een veilige plek uit in de natuur. Het is verboden om egels te houden als huisdier, maar wij beschermen ze tegen een vroegtijdige dood en helpen zo mee de egelstand op orde te houden. We vinden het fijn dat onze dierenarts ons ondersteunt bij ons werk."

Moeder en dochter zijn op dit moment elk vrij uurtje met de egels bezig. Yvonne vertelt lachend: "Om de drie uur voeden met kittenmelk en dat per 24 uur, is best wel een uitdaging maar samen hebben we het gered. Gelukkig eten ze nu zelfstandig, maar Natalja staat wel om 03.00 uur 's nachts op om alle hokken te verschonen voordat ze om 06.00 uur naar haar werk gaat. Ze worden per dag drie maal verschoond en krijgen met grote regelmaat voer aangeboden. Katten blikvoer met een hoog percentage vlees (60%) is het allerbeste; dus zonder saus of gelei, want daar raken ze, net zoals van gewone melk, verschrikkelijk van aan de diarree en dan gaan ze alsnog dood. Ze wonen in speciale hokken voorzien van schoenendozen en een lekker warm ligbedje, want aan warmte hebben ze ook behoefte. Dat moeten we zo de hele winter volhouden want ze mogen niet in de winterslaap raken vanwege hun ondergewicht." Natalja vult aan: "We hebben ook een logboek, waarin we van elke egel het dagelijkse gewicht en andere bijzonderheden opschrijven. Net zoals bij baby's."

Yvonne: "In het voorjaar verhuizen we ze naar buitenhokken en zetten we ze langzamerhand op natuurlijker voedsel zoals wormen en insecten. En dan komt natuurlijk het moment dat ze weer terug de vrije natuur ingaan. Dat is wel even slikken natuurlijk, want je hecht je toch aan ze. Ze hebben allemaal een naam en een kleurtje, zodat we ze uit elkaar kunnen houden".
De dames Büdding hebben besloten niet meer egels op te nemen, maar weten natuurlijk nog wel andere opvangadressen. "Er zijn wel meer mensen zo gek", lacht Yvonne. "Ze zijn ook zó leuk. Je kunt echt van ze genieten. Helaas lopen ze tegenwoordig ook gevaar vanwege die robotmaaiers die de mensen 's nachts op hun gazon loslaten. We hebben op de facebookgroep 'Igelfreunde und die, die es werden wollen' verschrikkelijke foto's voorbij zien komen van egels die slachtoffer zijn geworden. Overdag is het risico bijna nihil, maar egels zijn nachtdieren dus dat gaat echt niet samen met die maaiers."
Mensen kunnen zomers veel doen om de dieren te helpen door schotels water neer te zetten. "Wij hebben het dit jaar zelf gedaan langs de Keupenstraat en de Mühlenweg. Mijn dochter en ik gingen elke avond met gieters rond om alles met water te vullen. Er is tegenwoordig veel aandacht voor de bijen en insecten, maar andere diertjes in de natuur moeten ook geholpen worden bij zulke extreme weersomstandigheden. Water en een schoteltje kattenvoer is een kleine moeite om neer te zetten."
Waar toch die dierenliefde vandaan komt? Yvonne lacht: "Dat heb ik van mijn moeder en ik heb het weer aan mijn dochter doorgegeven. Naast de egels hebben we ook nog Roemeense honden uit de dodencel, een kat, papegaaien uit de opvang, konijntjes, land- en waterschildpadden, en wat we zo vinden op onze weg en wat hulp nodig heeft. Ook mijn zoon heeft er wel oog voor, want hij vond 's nachts eens een egel in Anholt op de weg, en hup daar ging de telefoon en kwam hij midden in de nacht met een zieke egel aan. Maar het is mooi om te doen en je krijgt er veel voor terug."
Het voeden en verzorgen van de egels hakt er natuurlijk ook financieel wel in. Voor de verzorging van de egels zijn nog oude handdoeken nodig en een kleine bijdrage voor de aanschaf van kattenvoer is ook zeer welkom. Wie Yvonne en Natalja wil helpen, kan met Yvonne Büdding contact opnemen via haar Facebookpagina.