Blije gezichten door het dansen bij Audrey Veldkamp van Dansstudio Vieberink en een van de bewoners van Careaz Dr. Jenny. Foto: PR
Blije gezichten door het dansen bij Audrey Veldkamp van Dansstudio Vieberink en een van de bewoners van Careaz Dr. Jenny. Foto: PR Foto:

Samen Dansen bij Careaz Dr. Jenny gaf plezier en energie

Wereld Alzheimer Dag in teken van Samen Bewegen

DINXPERLO - Rondom Wereld Alzheimer Dag, 21 september, besteedde Careaz extra aandacht aan dementie. Het thema was deze keer Samen Bewegen. Bewegen is belangrijk voor de kwaliteit van leven voor iedereen met én zonder dementie. Careaz Dr. Jenny organiseerde daarom op donderdagochtend 19 september de gratis workshop Samen Dansen waar iedereen welkom was. Een succes!

Vanaf 9.30 uur liep het Grand Café van Careaz Dr. Jenny gezellig vol om de dag te beginnen met een kopje koffie en gebakje om vervolgens in beweging te komen. Audrey Veldkamp van Dansstudio Vieberink liet bewoners, mantelzorgers, vrijwilliger, medewerkers en belangstellenden ervaren dat muziek en dans vrolijk maakt en dat de bewegingen dan vanzelf komen. Ook als je op een stoel zit. Iedereen kon meedansen en vergat even de dagelijkse zorgen. Het was gezellige drukte op de dansvloer.

Informatie- en ervaringsmarkt
Na het dansen konden de deelnemers meer informatie over verschillende manieren van bewegen voor schillende stadia van dementie vergaren of ervaren. Voor een televisie fietsend op de hometrainer of op de fiets van de fysio zagen mensen filmpjes over Dinxperlo en moest geraden worden waar in Dinxperlo de beelden waren gemaakt.

Fingerfood-proeverij laat ook dementerenden eten

Er was een fingerfood-proeverij: mensen met dementie vergeten vaak te eten of weten niet meer hoe bestek te gebruiken. Kok Marjo Colenbrander vertelde hoe met simpele aanpassingen toch goed en lekker gegeten kan blijven worden. Hier werd heerlijk van gesmuld. Er werd uitleg gegeven over de wekelijkse bewegingsactiviteiten bij Careaz Dr. Jenny, zowel binnen als buiten in de beweegtuin, en er was uitleg over methoden en hulpmiddelen die mensen stimuleren langer handelingen zelf te blijven doen. Bijvoorbeeld: Tessa, een pratende bloempot die helpt om de dagstructuur aan te geven, zelf was opvouwen of koffie inschenken en materialen die beweging uitlokken zoals een friemelkussen of een hond of kat.

Ook in kleinschalige woongroepen
Ook aan de mensen met dementie op de kleinschalige woongroepen aan de Heelweg was gedacht. Om 11.00 uur kwam Audrey Veldkamp naar de grote ruimte in de rondgang. Samen met mantelzorgers en de vrijwilligers werd ook hier genoten van de muziek en gedanst. Mensen zongen mee en waren soms verrassend actief. Na het samen bewegen gingen de mensen terug naar hun eigen woongroep om ook daar te proeven van het fingerfood.

Careaz Dr. Jenny bedankt Audrey, de familie, vrijwilligers en betrokken collega's voor deze bijzondere, actieve en geslaagde ochtend. Samen Bewegen levert echt veel plezier en energie op voor iedereen.