Bier

Komende vrijdag, de 2e augustus, is het de dag van het bier. Juist, het mengsel van mout, gerst en hop dat in water wordt gefermenteerd. Als je je daar een beetje in verdiept komen er toch interessante weetjes naar boven. Bier is de oudste en meest geconsumeerde alcoholische drank van de wereld. En op water en thee na is het de populairste drank.
Al zo'n dikke 6.000 jaar geleden werd er bier gefabriceerd. Het verhaal wil dan dat dit bier van een spontane gisting was. Men mengde gewoon gemalen graan met water. Met een beetje fantasie kun je dat vloeibaar brood noemen. Aahaaa… vandaar de uitspraak 'um nog moar een stuk stoete te nemmen' als je nog wel een biertje wilt nuttigen. In de middeleeuwen was deze drank algemeen geaccepteerd als eerste drank voor iedereen. Nog voor water. Water was niet gezuiverd, gewoon vies. Bier werd bij de bereiding gekookt en gefilterd. De bierconsumptie was dan ook zeer hoog: men dronk wel zo'n 300 liter per persoon per jaar. Ter vergelijking: in 2013 dronk een Nederlander gemiddeld 72 liter bier per jaar. Ter geruststelling: het middeleeuwse bier bevatte vrij weinig alcohol. Tenminste volgens Wikipedia. Oooohh dan…..
Bij de Oktoberfeesten in München werd vorig jaar in ruim twee weken door 6,3 miljoen bezoekers 7,5 miljoen liter bier verzwolgen. En wie weet hoeveel liters bier er door zijn gegaan op de Zwarte Cross? Wordt een beetje geheimzinnig over gedaan! En wat drinken de mensen in Bierbeek (België) en Biervliet?? Een biertje zal er toch wel in gaan? Maak dan wel een bewuste keuze tussen een biertje van ondergisting, bovengisting, spontane gisting (zie boven) of zelfs van een gemengde gisting. Dr wödt wat af'egist!
Er is eigenlijk heel vaak en makkelijk een reden te bedenken um dr ene te nemmen. Of dat now met of zondèr alcohol is, mek niks uut. Of je nu vakantie krijgt, hebt of beëindigd. Bij een feestje hoort een pilsje. En bij warm weer, zoals ten tijde van het schrijven van dit epistel, is de verleiding wel heel groot um now op te stoan, noar d'n kühlschrank te spazieren en dr ene de kop af te trekken! Proost!

Hol ow goed!
H. Eurneman