De expositie bestaat ook uit diverse panelen. Foto: Frank Vinkenvleugel
De expositie bestaat ook uit diverse panelen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Expositie Bezield Erfgoed ook in Grenslandmuseum

DINXPERLO - Tot en met 25 september is in het Grenslandmuseum een deel van de tentoonstelling 'Bezield Erfgoed' te zien. Deze tentoonstelling maakt deel uit van een samenwerkingsverband met het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en het Grachthuys in Bredevoort. Voor het Grenslandmuseum een prachtige participatie én een mooie bekroning op het vele werk dat door het bestuur en vrijwilligers van het museum de laatste jaren verricht is, aldus voorzitter Berend Enserink.

Door Iris Jansen.

De tentoonstelling komt voort uit het door Jos Wessels uit Bredevoort geschreven boek 'Bezield Erfgoed', dat op 14 september tijdens de Open Monumentendag zal verschijnen. Hierin beschrijft Wessels honderden bijzondere plekken, boerderijen, gebouwen, straten en wegen in de gemeente Aalten. Reden genoeg om dit boek te verbinden met een tentoonstelling in de dorpen Aalten, Dinxperlo en Bredevoort. In het bijzijn van de auteur en vele aanwezigen, opende directeur Liesbeth Tonckens van Erfgoed Gelderland, na het hartelijke welkomstwoord van Gerda Brethouwer, de tentoonstelling in het Nationaal Onderduikmuseum Aalten. Tonckens: "Erfgoed blijft bewaard wanneer je de krachten bundelt. Je hebt twee type mensen, de één koerst rechtstreeks op zijn of haar doel af en de ander kijkt op dezelfde weg om zich heen en ondekt, bewondert en verwondert. Deze tentoonstelling heeft als doel de mensen te laten zien wat een mooi erfgoed wij allemaal hebben; meer om zich heen te kijken. Dat erfgoed hebben onze voorouders ons nagelaten en verbindt het verleden met het heden; deze nalatenschap heeft een 'ziel', het is een stukje van ons allen". Ook burgemeester Stapelkamp was onder de indruk van deze breed opgezette tentoonstelling. "Het is een prachtig voorbeeld van de uitstekende samenwerking van drie dorpen rond het boek. Ons erfgoed bepaalt wie we zijn, hoe we tegen onszelf aankijken, onze identiteit. Deze tentoonstelling geeft op zichzelf weer 'bezieling' aan het mooie boek. Ga vooral naar alle drie de tentoonstellingen kijken, want elke tentoonstelling geeft zijn 'eigen' informatie met bijbehorende bezienswaardigheden weer, maar dat alles behorend tot één gemeente."

Enserink: "Ook Dinxperlo heeft heel veel te bieden. De tentoonstelling kon mooi worden vormgegeven, doordat de drie musea ondersteuning voor dit project hebben gekregen vanuit de provincie Gelderland, de gemeente Aalten, werkgemeenschap ADW, Stichting de Gaostok en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het is eigenlijk een drieluik in de zelfde vormgeving maar elk met een eigen identiteit. De 24 panelen die verdeeld zijn over de drie musea worden vergezeld van voorwerpen die betrekking hebben op de informatie. Ben Lammers uit Aalten heeft de layout gedaan en daardoor heeft de tentoonstelling overal dezelfde uitstraling. Met een werkgroep hebben we de onderwerpen bepaald die in het Grenslandmuseum getoond worden. Natuurlijk moesten er foto's en teksten komen en niet te vergeten de bijbehorende voorwerpen. De expositiecommissie is er erg druk mee geweest, maar we kunnen trots zijn op het resultaat dat natuurlijk bij ons een grensoverschrijdend karakter heeft. Ik wil niet teveel verklappen over de onderwerpen, maar waar we bijvoorbeeld erg trots op zijn, is de oude ambtsketen van Dinxperlo die we hier kunnen tentoonstellen. Ik hoop dat ook veel Dinxperloërs en Suderwickers interesse tonen, want het geeft een stukje van ons eigen 'bezield' erfgoed weer. Wel wil ik opmerken dat wij in vergelijking met Aalten en Bredevoort maar heel weinig historische voorwerpen in ons bezit hebben. Als museum willen we graag toch nog eens een beroep doen op iedereen om alsjeblieft niets zo maar weg te gooien maar het hier af te geven. Dat kan van alles zijn: foto's, materiaal uit de oorlog, werktuig, naamborden, documenten, uniformen, noem maar op. Deze spullen documenteren de geschiedenis van Dinxperlo en Suderwick. In 2021 gaan wij onze basiscollectie vernieuwen, want naast de historie van de douane moet de geschiedenis van Dinxperlo en Suderwick ook een plaats in het museum krijgen. In 2020 zal de expositie in het teken van 75 jaar Samen Vrijheid Vieren staan. De plannen daarvoor zijn wij nu nader aan het uitwerken".
Auteur Jos Wessels wiens motto luidt: 'Achter elke bocht in de weg zit een verhaal en elk monument of karakteristiek gebouw heeft een geschiedenis', zal op donderdag 19 september vanaf 19.30 uur in het Blauwe Meer in Dinxperlo een lezing houden over zijn boek 'Bezield Erfgoed'.


www.grenslandmuseum.nl

Eén van de panelen in het Grenslandmuseum. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een detail van de ambtsketting van Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel