Betty

. Deze naam voor een meisje hoor je niet vaak. Een naam, zoals zo velen, die in vroeger dagen nogal eens gegeven werd. Daar hoef je nu niet meer mee aan te komen. Maar ja, wat is in een naam, om maar eens een vreselijk anglicisme te gebruiken. Een naam is alleen maar makkelijk om anderen duidelijk te maken dat je het toch werkelijk bent. Dat jij het bent die dit of dat hebt uitgevreten of dat jij het bent die een bepaalde heldendaad hebt verricht. Maar hoe je ook heet, aan het begin van een nieuwe baan neem je je voor je uiterste best te doen om er uit te slepen wat mogelijk is. Het is aannemelijk dat onze Betty dat ook gedaan heeft. En achteraf gezien heeft ze er ook iets uitgesleept. Dat die uitkomsten niet voor alle partijen tevredenstellend was daar kan zij ook niks aan doen. Je werkt voor een opdrachtgever, en jaahaa, daar moet je je toch voor inzetten, nietwaar? Daar moet je nu niet meer mee aankomen.
Zou het bij haar ook zo werken dat zij nu een uitkering krijgt ongeveer ter grootte van de bedragen die haar 2.500 onderdanen ook maandelijks ontvangen? Gaat zij nu ook enveloppen vouwen? Is zij nu ook elke dag in afwachting van een controleur die zeer benieuwd is naar de inhoud van haar koelkast? Volgens de krant heeft inmiddels de publieke opinie er voor gezorgd dat er een andere wind waait richting de genoemde onderdanen. Je hoeft nu niet meer aan te komen om een schrikbewind uit te voeren op twee procent van je inwoners. Je zult maar die controleur zijn. Je wordt toch direct opgerold en afgeserveerd als je het aandurft op een bel te drukken!
Maar voor Betty gloort er hoop. Iemand heeft tegengas gegeven aan het voor haar vernietigende rapport. Terecht mogen er kanttekeningen worden geplaatst aan de wijze waarop de inhoud tot stand is gekomen. Blijkbaar zijn de negatieve aspecten, die er heus wel waren, te veel benadrukt. Er is daar teveel op gewezen. De positieve feiten zijn gemakshalve maar even vergeten. Op die manier kan iedereen de waarheid manipuleren. En zijn er veel te snel conclusies getrokken. Achteraf gezien is het allemaal makkelijk praten. Oh ja, praten. Er zijn enkele van haar gewezen onderdanen die gepraat hebben. Twee procent? Komt dicht in de buurt. Zou zij ook moeten doen. Jaahaa, daar kun je pas mee aankomen!

Hol ow goed!
H. Eurnemaan