Waltraud (links) en Debbie krijgen inmiddels hulp van de volgende generatie, die is opgegroeid met de rommelmarkt. Foto: Frank Vinkenvleugel
Waltraud (links) en Debbie krijgen inmiddels hulp van de volgende generatie, die is opgegroeid met de rommelmarkt. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Twintig jaar rommelmarkt Vriezenkamp

DINXPERLO - Op zondag 14 juli is de jaarlijkse rommelmarkt op de Vriezenkamp in Dinxperlo. De organisatoren Debbie Demkes en Waltraud Wensink waren de tel inmiddels een beetje kwijt geraakt maar na enig beraad kwamen ze tot de conclusie dat ze dit jaar het twintigjarig jubileum mogen vieren.

Van onze redactie

De eerste rommelmarkt op de Vriezenkamp was klein en gemoedelijk op het veldje achter de huizen waar de buurvrouwen Debbie en Waltraud woonden. Waltraud: "Door de jaren heen hadden we - net zoals zoveel andere mensen - een flinke voorraad aan spullen die we niet meer gebruikten op de zolder staan. Weggooien is jammer maar hoe komen we er dan van af? Een rommelmarkt leek een prima initiatief want die waren toen enorm populair." Buurvrouw Debbie zag het ook wel zitten en samen bekeken ze hoe ze dit konden aanpakken.

Een mooie buurtactiviteit
Debbie: "In die tijd hadden veel buurtbewoners nog kleine kinderen en al snel bleek dat meerderen wel oren hadden naar een rommelmarkt. We bedachten ons dat het een leuke activiteit kon zijn voor ons als buurt en ook leuk om voor vakantie een leuk zakcentje te verdienen. We gingen de buurt in en al snel hadden we 25 deelnemers voor onze eerste rommelmarkt. En het liep werkelijk storm. Dat hadden we niet verwacht. Juist daarom hebben we er een jaarlijkse markt van gemaakt, ieder jaar een week voor de schoolvakantie in onze regio. Op die manier kunnen de mensen hun zolder nog even voor de vakantie opruimen en kan het verdiende geld mee op vakantie."

De Vriezenkamp-bewoners liepen er warm voor en er waren steeds meer mensen die mee wilden doen. Sommigen stonden bij hun huis onder de carport of voor de deur en anderen hadden juist voorkeur om op het veldje te staan. "De voorpret is altijd erg leuk. De mensen halen hun spullen van zolder en een dag van te voren kijken de mensen al bij elkaar in de dozen naar de spullen die te koop worden aangeboden. De kinderen van de buurtbewoners groeiden als het ware op met de jaarlijkse rommelmarkt op de Vriezenkamp en inmiddels, jaren later, werken en verkopen ze zelf al flink mee op de markt. Waltraud: "De organisatie ligt in handen van ons tweeën en we kunnen het nog steeds goed af. De markt is uitgegroeid naar een grote rommelmarkt waar veel bezoekers op af komen. Zelfs in andere plaatsen in de buurt kennen ze de rommelmarkt op de Vriezenkamp. Je loopt er niet zo maar eventjes in een paar minuutjes overheen. Als je op de rommelmarkt op de Vriezenkamp komt dan moet je daar echt wel de tijd voor nemen. Er waren zelfs jaren bij dat het echt mudvol was en je alleen stapje voor stapje vooruit kon. Nu is de markt iets ruimer opgezet, ook met een rolstoel of rollator goed te doen."

"De eerste plekken zijn altijd voor de mensen van de Vriezenkamp en daarna mogen mensen van buitenaf zich aanmelden voor de rommelmarkt. We hebben jaren gehad dat de markt meteen op de eerste dag van inschrijving al vol zat. Nu wordt het wel iets minder. Toch mogen we niet klagen over het aantal aanmeldingen. Op de markt kan er een kopje koffie of glaasje fris gedronken worden en wordt er ook gezorgd voor een warme hap voor de liefhebbers."

Jubileum-taartenactie
Omdat er een jubileum te vieren is, willen de beide organisatoren iets extra's doen voor de gasten en deelnemers. "We gaan onder alle deelnemers een taart verloten. Daarnaast kunnen de mensen via Facebook de naam van een persoon doorgeven die volgens hen wel een lekkere taart verdient. Wij zorgen dan dat de taart bij een van de gelukkigen bezorgd wordt. Ga hiervoor naar de Facebookpagina van 'Rommelmarkt Vriezenkamp' en like de pagina. Vervolgens mag je de naam doorgeven."

De rommelmarkt op de Vriezenkamp is op 14 juli van 10:00 tot 15:00 uur en de toegang is gratis. Het is aan te bevelen om op de juiste plek en wijze te parkeren. Anders kan dat een boete opleveren. Mensen uit de naaste omgeving wordt aangeraden aan om met de fiets of te voet te komen. Voor meer info of vrije plekken kan worden gebeld met Debbie Demkes: 0315-651929.