Van links naar rechts, achterste rij Doriene van der Wal, Betsy Lieverdink, Mirjam Kuiperij, Gerda Knuvink; vooraan Hermien Wijnveen (links), Hennie Harmelink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links naar rechts, achterste rij Doriene van der Wal, Betsy Lieverdink, Mirjam Kuiperij, Gerda Knuvink; vooraan Hermien Wijnveen (links), Hennie Harmelink. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Jaar lang speelgoed lenen voor nog geen twee tientjes

DINXPERLO - Mensen weten de weg naar speelotheek 'Ons Speelhuis' in Dinxperlo, gevestigd in Kulturhus Dinxperlo, al wel te vinden maar dat aantal ziet het bestuur van de speelotheek graag stijgen.

Door Waltraud Wensink

De speelotheek is te vergelijken met een bibliotheek, maar dan voor de uitleen van speelgoed voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Dat staat op de mooie kleurige flyer van de speelotheek. Het ledenbestand bestaat op dit moment uit ongeveer zestig actieve leden. Mirjam Kuiperij en Doriene van der Wal zijn twee van de bestuursleden die graag iets meer vertellen over de speelotheek waar ze als vrijwilliger werkzaam zijn.
Mirjam: "Onze speelotheek heeft een breed assortiment aan speelgoed. We hebben bijvoorbeeld Duplo, Playmobil. Little People, Baby Born en meer. Daarnaast hebben we ook veel buitenspeelgoed zoals fietsjes, skelters, steppen, en zelfs een mooie grote trampoline, en dan ook nog de gezelschapsspelen. We hebben genoeg vrijwilligers om de tent draaiende te houden maar nog niet genoeg leden, zo vinden we zelf, en daar willen we graag iets aan doen".

Ook gast- of grootouders
Speelgoed kan erg duur kan zijn en de kans dat kinderen snel op iets zijn uitgekeken is reëel aanwezig. Ook daarom is de speelotheek een handige, kostenbesparende voorziening, voor ouders, maar ook voor grootouders en gastouders. Doriene: "Veel mensen denken dat de speelotheek alleen geschikt is voor ouders die kleine kinderen hebben, maar eigenlijk kan je dit veel breder trekken. Ook de grootouders of gastouders kunnen profiteren van het lenen van ons speelgoed. Zo hoef je zelf niet altijd van alles te kopen of in huis te hebben, maar haal je het bij de speelotheek op als je het nodig hebt, en breng je het naderhand terug. Zo kun je verschillende stukken speelgoed uitproberen, de kinderen laten ontdekken wat ze leuk vinden, en je kunt vaak wisselen van speelgoed."

Mirjam: "De Playmobil loopt altijd goed bij de jonge kinderen maar rond deze tijd van het jaar doet ook het buitenspeelgoed het erg goed. Er staan leuke speelhuisjes die je ook met gemak binnen kan neerzetten, een glijbaan en mooie skelters. Klaar om meegenomen te worden en speelplezier gegarandeerd. Daarnaast doen ook de babyspeeltjes het erg goed voor de allerjongsten. We gaan twee keer per jaar naar de winkel om nieuw speelgoed aan te schaffen en houden daarbij rekening met de hippe trends, met wat het speelgoed van het jaar is. Een tijdje terug waren de spelcomputers erg populair maar inmiddels heeft iedereen er zelf eentje thuis staan. Dat soort artikelen zijn dan na een tijde iets minder in trek."

Drie weken
Wie lid wordt, betaalt een bedrag van 19,50 euro per jaar. Daarvoor mogen twee items worden geleend, voor een periode van drie weken. Die periode kan nog eens worden verlengd met drie weken, tenzij het betrokken speelgoed al is gereserveerd door één van de andere leden van de speelotheek. In de zomerperiode mag men zelfs drie stuks speelgoed mee naar huis nemen. Na afloop van de leenperiode moet het speelgoed schoon, compleet en heel retour worden gebracht. Het is belangrijk om alle onderdelen voor inlevering even na te tellen en te kijken of het compleet is.
Doriene: "We vragen onze leden ook waaraan behoefte is en of er wellicht suggesties zijn. We nemen deze dan mee in ons overleg en proberen aan de wensen tegemoet te komen als deze binnen ons budget passen."

Gratis babykaart
Mirjam: "Speciaal voor de eerste kinderen uit een gezin is er voor kindjes van 0 tot 2 jaar een babykaart. Deze is gratis. Je mag in die periode voor je kind dus gratis speelgoed lenen. Daarna kan je dan alsnog beslissen of je lid wordt van de speelotheek. Maar daar hopen we natuurlijk wel op. Ook een leuk idee: geeft een lidmaatschap cadeau!"
Speelotheek 'Ons Speelhuis' nodigt iedereen uit om eens langs te komen en een kijkje te nemen. "We vertellen je graag hoe het allemaal werkt binnen onze speelotheek. Je kan gezellig even een lekker bakje koffie bij ons doen terwijl je kind(eren) alvast kunnen spelen of kunnen uitzoeken wat ze mee willen nemen", aldus Mirjam. Speelotheek 'Ons Speelhuis' is te vinden in het Kulturhus in Dinxperlo en is geopend op woensdag van 09:30 uur tot 11:00 uur en van 14:00 tot 16:00 uur, en op vrijdag van 18:30 tot 20:00 uur.