Dick Hengeveld knipt het lintje door, terwijl Dianne Rutgers toekijkt. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dick Hengeveld knipt het lintje door, terwijl Dianne Rutgers toekijkt. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Afwasstraat voor 'Meet, greet, eat' in Dinxperlo

DINXPERLO - Het bestuur van 'Stichting Vrienden van Dr Jenny' heeft op maandagavond de vrijwilligers maar ook alle gasten van 'Meet, Greet, Eat' in het gebouw van de Christengemeente Dinxperlo enorm verrast met een geweldige 'afwasstraat'. Dat houdt in dat er niet meer met de hand afgewassen hoeft te worden na de maaltijd en dat is zeker geen overbodige luxe.

Door Waltraud Wensink

Sinds januari 2014 wordt 'Meet, Greet, Eat ' door een groep enthousiaste vrijwilligers bij de Christen Gemeente georganiseerd aan het Kerkhofplein in Dinxperlo. Iedereen die er al eens geweest is, kan met volle overtuiging zeggen dat het de moeite waard is om aan te schuiven. De tafels worden gezellig gedekt, iedereen wordt persoonlijk welkom geheten bij binnenkomst, en achter in het gebouw staat een rijkelijk gevuld buffet waar je 'U' tegen zegt. Kosten nog moeite worden gespaard om iedereen van een geweldige maaltijd in buffetvorm te voorzien.

Iedere maand een ander thema
Petra Schwiening, een van de leden die als vrijwilliger mee kookt geeft het belang aan van 'Meet, Greet 'Eat': "Onze insteek is om een evenement te organiseren voor iedereen waarbij elkaar ontmoeten, elkaar iets vertellen, naar elkaar luisteren en gezellig samen een maaltijd delen centraal staan. Eten moet je toch, dus waarom niet samen, met elkaar? We hebben iedere maand een ander thema wat eten betreft. Vandaag was het een Aziatisch buffet maar we hebben ook al stampotten, maaltijdsoepen en pasta's als thema gehad. Gemiddeld schuiven er zeventig of tachtig gasten aan per keer, maar vandaag zijn het er maar liefst honderd. Het gaat hier om een aantal vaste gasten maar ook om nieuwe gasten die komen eten. Sommigen missen het zelfs als het een keer niet doorgaat vanwege bijvoorbeeld andere festiviteiten." Betrokkenheid en aandacht voor elkaar spelen een grote rol.

Afwassen: een hele klus
Petra: "Een vaste groep mensen kookt iedere keer de maaltijden maar ja, de afwas moet naderhand ook gedaan worden en dat was tot op heden toch echt met de hand. En dat is een hele klus als je tachtig gasten hebt. En wat als er meer gasten komen, hoe gaan we dat dan doen? Die vraag hield ons wel bezig de laatste tijd. Er zou eigenlijk een snelle vaatwasser moeten komen, een soort van 'afwasstraat', maar hoe gaan we dat bekostigen? Ons evenement is afhankelijk van de vrije giften die de gasten naderhand kunnen doen. Tot nu toe kan het nog steeds uit, maar als er een dure vaatwasser komt wordt het al een ander verhaal." Iedereen was overigens al enorm blij met de warmhouders die konden worden aangeschaft, en er zijn kopjes aangeschaft, ook omdat men duurzaamheid nastreeft.

Een mooi geschenk
Dianne Rutgers, een van de bestuursleden van Stichting Vrienden van Dr.Jenny en lid van de Christengemeente Dinxperlo wist met welk probleem men te kampen had. Dianne: "Tijdens een vergadering van De Vrienden werd er gekeken naar een goed doel waar een bijdrage van Stichting Vrienden van Dr.Jenny naar toe zou kunnen, een doel dat de Dinxperlose gemeenschap ten goede komt. 'Meet, Greet, Eat' is een maandelijks gebeuren voor iedereen. Je hoef niet een bepaalde geloofsovertuiging te hebben om aan te mogen schuiven en of je nou jong of oud bent, samen of alleen wilt komen, je bent van harte welkom." Dick Hengeveld, voorzitter van Stichting Vrienden van Dr.Jenny: "We willen het geld goed besteden en vooral aan activiteiten die uit het reguliere budget niet betaald kunnen worden. Bij ons thuis was de vaatwasser ooit al een van de betere investeringen maar als je voor tachtig personen de vaat moet doen al helemaal."
En zo kwam het dat op maandagavond na de gezamenlijke en overheerlijke maaltijd (met de complimenten aan de koks), Dick Hengeveld namens het bestuur het lintje mocht doorknippen om de nieuwe afwasstraat in gebruik te nemen. Burgemeester Stapelkamp en zijn vrouw waren deze avond ook als gast aangeschoven, maar de burgemeester liet deze taak graag over aan het bestuur van 'de Vrienden'.

Op de vraag wat burgemeester Stapelkamp van het initiatief vindt, antwoordt hij: "Dit is prachtig. Het is belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en het gezellig met elkaar hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de mensen waardering voor elkaar kunnen opbrengen en aandacht voor elkaar hebben." En dat is bij 'Meet, Greet, Eat' zeker het geval.
'Meet, Greet, Eat' is voor iedereen uit Dinxperlo op de vierde maandag van de maand van 18:00 uur tot 19:00 uur aan het Kerkhofplein 7 in Dinxperlo. Aanmelden kan onder andere via de Facebookpagina.

De bezoekers genieten van het smakelijke buffet. Foto: Frank Vinkenvleugel