Beggelderdijk. Foto: archief
Beggelderdijk. Foto: archief Foto:

Herhaling van zetten over
aanpassingen Beggelderdijk?

Verdeeldheid over oplossing blijft

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO – In het rondetafelgesprek (RTG) ruimte van dinsdag 28 mei stond opnieuw de verkeersveiligheid van de Beggelderdijk op de agenda. Sinds 2015 wordt hierover in raadsvergaderingen en ronde tafelgesprekken met enige regelmaat gesproken. Burgemeester en wethouders stelden telkens voor om voor een eenvoudige reconstructie van de bestaande weg te kiezen. Een deel van de omwonenden en een meerderheid van de gemeenteraad vond dit niet voldoende en wilde andere varianten onderzocht hebben. Na het laatste onderzoek concludeert B en W opnieuw dat eenvoudige aanpassingen van de huidige weg voldoende zijn. Aanwonenden zijn het daarmee nog steeds niet eens. In de raadsvergadering van 11 juni zal blijken of dit deze keer wel acceptabel is voor een meerderheid van de gemeenteraad.

Omwonenden wijzen eenvoudige oplossing af
In de begrotingsvergadering van afgelopen november stelden CDA, Gemeentebelangen, HMV en D66 opnieuw voor de mogelijkheden en kosten van een nieuw tracé te onderzoeken. Het onderzoek leidde opnieuw tot de conclusie dat dit niet nodig is en te duur. In het RTG werd nog niet duidelijk of de indieners van de motie de onderbouwing van B en W nu wel accepteren. RTG-leden mogen immers alleen vragen stellen aan de insprekers en de wethouder. De mening wordt pas in de raadsvergadering gegeven. Alleen Henk Meerdink liet nu al blijken niet onder de indruk te zijn van het rekenwerk van B en W. Hij zal in de raadsvergadering ongetwijfeld opnieuw pleiten voor een nieuw tracé. Buurtbewoner De Weerd, die namens de bewoners van veertien woningen sprak, wees de aanpassingen van de huidige weg 'categorisch af'. Verbreding van de weg en de aanleg van drempels zag hij niet zitten, omdat die tot nog meer geluidsoverlast leiden. Ook moet er groen voor worden verwijderd.

Weg niet verbreden
Wethouder Martin Veldhuizen sprak tegen dat de weg verbreed zal worden. Door het aanbrengen van brede fietsstroken wordt de weg voor auto's en vrachtwagens juist smaller. "Wij willen de weg renoveren", zei de wethouder, "en fysiek de snelheid er uit halen." Over hoe de snelheid er precies uit zal worden gehaald, wil hij in gesprek met de veertien aanwonenden. Ook zei hij dat het groen gehandhaafd blijft. Veldhuizen wees op aanpassingen bij het bedrijf Westerveld & Nederlof, waardoor er minder vrachtwagens gebruik zullen maken van de Beggelderdijk. Uit de afkeurende reactie van een deel van de publieke tribune bleek dat lang niet iedereen in die oplossing gelooft. Buurtbewoners Marchal en Ruesen, die in totaal namens zeven huishoudens spraken, bleken voor de keuze van de wethouder. Van een nieuw tracé willen ze niets weten. In een klein en mooi gebied komt dan een derde weg, die hun woongenot aantast, en veel te duur is.