Meer bloemrijke plekken in de bebouwde kom. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Meer bloemrijke plekken in de bebouwde kom. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Bloemrijke randen doortrekken naar de bebouwde kom

AALTEN – In de gemeente Aalten is het akkerrandenproject al jarenlang een succes. In alle buurtschappen zijn in de zomer randen te zien met allerlei ingezaaide bloeiende planten. Daardoor gaat het al enkele jaren beter met de patrijs, maar ook vlinders, bijen en andere insecten profiteren van de gevarieerde randen. Bovendien zijn ze aantrekkelijk voor inwoners en toeristen. Daarom zijn er in de zomer overal fietsroutes langs de bloeiende akkerranden beschikbaar. D66 en de Progressieve partij (PP) hebben burgemeester en wethouders gevraagd deze randen door te trekken naar de bebouwde kommen. B en W heeft geantwoord hieraan mee te willen werken.

Door Bernhard Harfsterkamp

Aanleiding voor D66 en de PP om een uitbreiding van de bloemenrijke randen te vragen, is een raadsmededeling waarin wordt aangegeven dat in de komende tien jaar gefaseerd bekeken zal worden welke "hotspots en toegangswegen" verfraaid kunnen worden. Daarnaast wijzen beide partijen op de bijenactie van Radio Twee, waarbij onlangs de Ahof werd bezocht. Daarom vragen D66 en PP of B en W niet al op korte termijn bereid is om iets extra's te doen. Bijvoorbeeld door het "succesvolle en relatief budgetarme akkerrandenproject uit te breiden naar gemeentelijke rond- en invalswegen". Genoemd worden de Nijverheidsweg en de Bredevoortsestraatweg. Op deze manier is er sprake van dorpsverfraaiing, die ook nog eens positief uitpakt voor insecten en andere dieren.
De gemeente Aalten bevordert al op diverse manieren de biodiversiteit, zodat er zoveel mogelijk verschillende planten en dieren een plek kunnen vinden. Dit gebeurt niet alleen met het akkerrandenproject, maar eveneens door het bermbeheer aan te passen. Ook zijn er rotondes ingeplant met "prairiebeplanting", die een gunstig effect heeft op de insectenstand. Daarnaast zijn er de laatste jaren braakliggende bouwkavels en overhoeken tijdelijk ingezaaid met een kruidenmengsel. Langs de invalswegen van Aalten en Dinxperlo worden bloembollenmengsels toegepast en er loopt een initiatief bij de Aladnaweg met natuurlijke bestrijding van eikenprocessierupsen. Hiervoor zijn mezen "ingeschakeld". Met bloemenmengsels en nestkastjes worden ze gelokt, zodat de mezen de rupsen opeten.
Burgemeester en wethouders zijn bereid bij wijze van proef in mei een aantal gazonnen in de bebouwde kom, grotere stukken berm en picknickplaatsen om te zetten naar bloemrijk grasland. In 2019 zal dit vanuit het lopende budget worden gerealiseerd. Wil de gemeenteraad de proef in volgende jaren voortzetten, dan zal er extra budget nodig zijn. "Bloemrijk grasland vraagt namelijk om extra frees- en zaaiwerkzaamheden. Het succes is uiteraard wel afhankelijk van de juiste weersomstandigheden in de zomer", schrijft B en W in een raadsmededeling.