De fietsers gaan over mooie verkeersluwe wegen in het grensgebied. Foto: Mark Heister
De fietsers gaan over mooie verkeersluwe wegen in het grensgebied. Foto: Mark Heister

Gezinsfietstocht en racetoertocht WTC Dinxperlo

DINXPERLO - Voor zondag 26 mei zijn door de WTC Dinxperlo weer de voorjaarstochten uitgezet. Er zijn tochten van 34 en 59 km voor 'gewone' fietsen en e-bikes, en tochten van 80, 105 en 135 km voor de racefietsers. Alle afstanden gaan voor het grootste deel over rustige en verkeersluwe wegen in Duitsland.

De routes zijn allemaal volledig uitgepijld en er zijn onderweg pauzeplekken voor de verzorging. Er wordt gezorgd voor een ophaalauto bij pechgevallen. Na afloop is er de mogelijkheid om te douchen in de kleedkamers van SVD. Er is voldoende – gratis - parkeergelegenheid. De start voor alle afstanden is bij de kantine van SVD aan de Europastraat 4 in Dinxperlo. Start voor racers is van 08.00 tot 10.00 uur en voor de familiefietstocht van 09.30 tot 11.30 uur.

Racefietsers
Er kan gekozen worden uit drie afstanden: 80, 105 en 135 km. Vrijwel meteen vanaf het startbureau wordt de grens met Duitsland overgestoken. De route gaat onder Dingden door en loopt via de glooiingen bij Brünen (waarbij een klein stukje een hellingspercentage van 10 % heeft) naar de eerste pauzeplek na 40 km in Marienthal bij een restaurant aan het kleine riviertje de Issel. Voor de route van 80 km is dit tevens het verste punt en vanaf hier gaat de weg terug via Homer en de Kleine Dingderner Heide naar Dinxperlo. Voor de 105 en de 135 km gaat de route vanaf Marienthal nog wat verder Duitsland in, onder Raesfeld door. De route van 105 km. buigt even voorbij Raesfeld naar het westen af richting Heiden en komt uiteindelijk weer uit op de route van de 80 km. De langste route, van 135 km, gaat na Raesfeld nog wat verder tot aan Reken en gaat daarna door een prachtig fietsgebied terug naar Heiden en sluit daarna weer aan op de andere routes. De kosten voor de racers zijn vijf euro per deelnemer, voor NTFU-leden vier euro.

Familiefietstocht
Evenals vorig jaar heeft de WTC Dinxperlo ook nu weer een familiefietstocht uitgezet, een tocht die erg geschikt is voor 'gewone' fietsen en ook voor e-bikes. Er zijn twee routes uitgezet, namelijk 34 km en 59 km. De routes gaan over rustige verkeersluwe wegen en zijn helemaal uitgepijld, bovendien is er de mogelijkheid om ook de routebeschrijving mee te nemen.

De routes gaan dit jaar naar het oosten aan weerszijden van de grens. Aan het begin wordt regelmatig een groene grens overgestoken om uiteindelijk na circa 17 km in het Duitse Barlo uit te komen. Daar is een pauzeplaats op het algemene centrumplein bij de TOP-plaats. Voor de kortste afstand is dit tevens het verste punt en vanaf hier wordt via de tuinen van het kleine Huis Diepenbrock een andere route weer richting Dinxperlo gefietst, opnieuw een afstand van ongeveer 17 km.

Voor de kilometervreters kan er vanaf deze pauzeplaats een extra lus worden gefietst door de natuurgebieden aan beide kanten van de grens. Er wordt daar zelfs een klein stukje weer in Nederland gefietst, in het Woold nabij de Harmienehoeve en daarna richting het mooie Naturschutzgebiet Burlo-Vardingholter Venn. Het verste punt is het klooster met markante bijgebouwen van Burlo. Na Burlo gaat het meer door open gebied om weer bij de pauzeplaats in Barlo uit te komen. Deze extra lus is bijna 25 km lang.

Vervolgens gaat de terugweg weer gelijk op met de korte route, langs Huis Diepenbrock en boven langs Bocholt naar Dinxperlo. Dit laatste stuk is circa 17 km lang.

Voor de familiefietstocht kan gestart worden van 09.30 tot 11.30 uur bij de kantine van SVD, Europastraat 4 in Dinxperlo. De kosten voor deze familietocht per deelnemer zijn 3,50 euro en voor NTFU leden 2,50 euro.


www.wtcdinxperlo.nl