Riëtte Senf bij haar papierkunst in De Rietstap. Foto: Betty Leerink
Riëtte Senf bij haar papierkunst in De Rietstap. Foto: Betty Leerink Foto:

Riëtte Senff schept kunst van zelfgemaakt papier

DINXPERLO – 'Vogels van steen' staat op het plaatje op de sokkel. Niet echt verrassend, die naam. Het kunstwerk bestaat namelijk uit twee veldkeien, die elk de vorm van een vogel hebben. Toch is het werk van Riëtte Senff, die gedurende deze maand mei exposeert in De Rietstap, het kleine kerkje in Dinxperlo, wel degelijk verrassend. Dat merk je als je de twee stenen vogels optilt. Voor veldkeien zijn ze wel heel erg licht. Hooguit een paar ons heb je in handen. Logisch, want het kunstwerk is niet echt van steen. De 'vogels' (die toch wel heel erg op keien lijken) zijn gemaakt van papier.

Door Jan Buter

Riëtte Senff (1945) is papyriste. Een mooi woord voor papierkunstenaar. Papier en karton zijn de materialen waarmee zij werkt. Waarmee ze zowel twee- als driedimensionele kunstwerken maakt. Zoals bijvoorbeeld schalen en bolvormen, maar ook kunstboekjes, reliëfs, collages en sieraden.
De papierkunst ontdekte de in Olst wonende Senff in 1996. "Ik kwam toen, eigenlijk bij toeval, in contact met enkele papierkunstenaars. Hun werk intrigeerde me zo, dat ik cursussen ben gaan volgen bij papyriste Mieke Veerkamp in Lieren."

Workshops bij kunstenaars
Vier jaar lang bekwaamde ze zich bij Veerkamp in de papierkunst. Daarna volgde ze nog regelmatig workshops bij andere papierkunstenaars zoals Jean de Coster, Frits Wiggers, Paul de Gentenaar en Karla Kassenaar. "Dat was de ideale manier om mijn techniek te vervolmaken", aldus Senff.
In 2008 nam ze deel aan masterclasses tijdens de manifestatie Papier in Beweging in Apeldoorn en vier jaar later werd in diezelfde stad haar jarenlange studie bekroond. Senff mocht haar werk tentoonstellen op een internationale expositie in het Codamuseum, in het kader van de Holland Papierbiënnale.
In haar werk maakt de Olster kunstenares veelal gebruik van scheursels van diverse papiersoorten. Door die samen te voegen komt ze tot gelaagde constructies. Vaak gebruikt ze zelfgeschept papier. "Daarmee probeer ik mijn werk nog meer een eigen identiteit te geven."

Kwetsbaarheid
En vanwaar haar voorliefde voor papier als basismateriaal? Senff kan daar kort over zijn: "De kwetsbaarheid van het materiaal. Juist die kwetsbaarheid zorgt voor het magische van papier."
Senff heeft inmiddels tal van exposities op haar naam staan en is regelmatig te gast op kunst- en hobbymarkten in Oost-Nederland. Daarnaast verzorgt ze regelmatig workshops. Onder andere voor scholen, maar ook voor bijvoorbeeld vrouwenverenigingen of ouderenclubs. Tijdens zo'n workshop maken de deelnemers een schaal van zelfgemaakt papier. Of, om het in vaktaal te zeggen: van papier dat ze zelf eerst hebben geschept.

De papierkunst van Riëtte Senff-Buter is gedurende de maand mei elke zondag tussen 14.00 en 17.00 te bewonderen in Kerkje De Rietstap, aan de Meniststraat 14a in Dinxperlo.